Lönar det sig att lagra vin?

…och då syftar jag inte på priset…

lagra-vin1

Hur vet man vilka viner man skall lagra? Vad händer med vinet när det lagras? Hur länge skall vinerna lagras? Måste jag ha en vinkällare för att lagra vin? Vad vinner jag på att köpa några flaskor vin för att sedan lägga undan dem till ett senare tillfälle? Ja, många är frågorna när man börjar prata om vinlagring.

Ett vin som man lagrar utvecklas genom den lilla mängd syre som finns kvar i flaskan mellan vätskeytan och korken. Vinet innehåller en mängd aromämnen som hänger ihop med varandra via komplicerade kemiska reaktioner. När man lagrar ett vin reagerar dessa aromämnen med varandra och vinets doft och smak förändras. Syftet med att lagra vin är att få ut mer av vinet. Det är både roligt och njutbart att jämföra ett ungt vin med ett äldre vin, du får uppleva djupare aromer, smaker och en annan struktur på ett moget vin. Ett äldre vin bli oftast mer balanserat och harmoniskt när tanniner och syror blir mjukare och avrundade.

Väldigt få viner tål lagring som överstiger 5-10 år, de flesta viner idag framställs för att de skall mogna fortare än för 30 år sedan. När man nämner viner som lagras 10-20 år talar man om högkvalitativa, oftast mycket dyra viner, som har en struktur för att klara en så pass lång lagring. De flesta av oss får nöja sig med lite mindre plånbok och bör därför tänka på följande när vi väljer viner vi vill lagra: Välj en bra producent, en bra årgång, rätt druvsort och rätt region. Dessutom behöver vinet ha ett välbyggt ”skelett” av syra, frukt/fyllighet, alkohol och tanniner för att tåla lagring. Generellt så kan man säga att lätta, friska vita viner bör drickas unga medans de behåller sin syra och fräschör. Fatlagrade, smakrika vita viner kan lagras och utvecklas. Lätta röda viner bör drickas unga, men kraftiga, fylliga, tanninrika rödviner, utvecklas mest vid lagring.

Om man inte har tillgång till en vinkällare, så kan man lagra vinet hemma i en garderob eller ett förråd. Det viktigaste är då att vinet ligger mörkt, vibrationsfritt och att man om möjligt håller en jämn temperatur, som inte överstiger 20 grader. Vinet mognar betydligt snabbare om temperaturen där du lagrar vinet överstiger 10-14 grader. Vinflaskorna bör även förvaras liggande så att korken hålls fuktig inifrån. Hur länge ska ett vin lagras? Gillar du viner med mycket smak av bär – ja då ska du dricka dina viner unga. Gillar du mognadstoner som multna löv, torkad frukt, nötter, svamp och rundare och mjukare viner – då kan du lagra dem lite längre. Bra röda viner från Bordeaux, Rhône, Barolo och Toscana kan för det mesta lagras länge. Många vita viner, tysk och fransk riesling, australiensisk sémillon, fransk chenin blanc kan utvecklas under många år. Portvin och söta viner med mycket syra tillhör de mest lagringsdugliga viner som finns. Men idag finns även kvalitetsviner från tex Spanien, Portugal och nya världen som kommer att bjuda på härliga och positiva överraskningar med några års lagring.

Här följer några personliga tips på viner du kan lagra några år:

Vita viner:
Chablis Vieilles Vignes, Domaine Saint Claire,Bourgogne Frankrike, 179kr
George Breuer Terra Montosa Riesling, Rheingau Tyskland, 209kr
Moulin Touchais, Coteaux du Layon, Loire Frankrike, 229kr (sött vin)

Röda viner:
Frei Joao Reserva, Bairrada, Beiras Portugal, 99kr
Casa Lapostolle, Cuvée Alexandre Cabernet Sauvignon, Colchagua Chile, 209kr
Wynns Coonawarra Estate Cabernet Sauvignon, South Australia, Australien, 165kr
Quinta do Noval, DOC Douro, Portugal, 401kr
Tiorres Mas La Plana Cabernet Sauvignon, Penedés, Spanien, 399kr
Casa Lapostolle Clos Apalta, Colchagua Chile, 584kr

uppkorkatBlir du nyfiken på om det lönar sig att lagra vin och om du får en större doft & smakupplevelse?

Båstad Bjäre Uppkorkat kommer att ha en vertiklaprovning där vi provar samma vin med olika årgångar lördagen den 14 november! Du kommer att få prova och själv avgöra vad som händer med vinet vid lagring! Missa inte denna chans att få en unik upplevelse och erfarenhet!

Varmt välkommen!

/ Elizabeth L

För mer information maila till: lindstromeliza@gmail.com eller facebook Båstad Bjäre Uppkorkat