Marcus Jönsson tog titeln för andra året

Marcus-Jönsson1

Nästa år är det tio år sedan embryot till Radical föddes när Phil Abbot började skissa på en ny sportbil med motorcykelmotor. Grunderna lades i november 1996 och i mars året därpå rullade den första bilen ut på banan. En ny era inom racingen hade fötts och sedan 2004 har Radical Cup Scandinavia varit den svenska mötesplatsen för de olika modellerna av Radical.

De senaste två åren har varit speciella för aldrig tidigare har en förare lyckats försvara titeln och vinna cupen två år i rad, förrän i år när Marcus Jönsson från Hemmeslöv och Båstad lyckades med den prestationen. När Bjäreliv träffar Marcus och hans team vid verkstaden inne i Båstad går det inte att ta miste på att de är fortfarande segerrusiga och när det blir dags för fotografering åker guldhattarna givetvis på.
–Det har varit en jättebra säsong, berättar Marcus. Jag vann alla racen utom tre så det känns jättebra och nu till helgen är det prisutdelning på Ljungbyhed.

Marcus-Jönsson2Självklart var guldhattarna med redan när titeln säkrades men inför helgen kommer det att åka på igen, givetvis finns det även en modell mini för junioren Melvin. Hela familjen är engagerad och även om det är Marcus som kör poängterar han hur viktigt teamet varit för framgångarna. Under åren med karting var det bara han och farsan, Jatte, men när det var dags att ta steget upp till Radcial var ett team en förutsättning för att det skulle fungera.
–Vi måste helt enkelt vara fler för att kunna göra snabba depåstopp och hinna med allt mellan racen. Våra sambos står för marktjänsten, annars glömmer vi lätt viktiga saker som att äta, skrattar Marcus. Sedan har vi även en mekaniker som alltid finns med.

Marcus var nio år gammal när kan började köra karting vilket han höll fast vid fram till 2008 när Radical tog över. Under åren tävlade han bland annat i den snabbast växande klassen KZ2. I Radical har det blivit sex säsonger, med uppehåll säsongen 2013, och resultaten talar lite för sig själva. Inte minst med två cupsegrar i rad.
– Det speciella med Radical är att det går ruskigt fort och bilen har en extrem väghållning, det är den snabbaste racingklassen man kan köra på de svenska racingbanorna, berättar Marcus.

Som en del i priset kommer Marcus i slutet av oktober att få åka ner till Barcelona för att köra en tävling, en upplevelse som både han och teamet verkligen ser fram emot.
Med två cupsegrar i rad och bäst i Sverige får Marcus representera hela Båstad när han ger sig ut på vägarna mot tävlingarna.
-Vi måste verkligen tacka våra fantastiska sponsorer, det är de som på olika sätt gjort detta möjligt, avslutar Jatte. Vi har verkligen haft hela Bjäre bakom oss och det känns kul att kunna komma hem och visa att vi kunde leverera!

Text & Foto: Joakim Ormsmarck