Viva la Champagne!

Nyårsafton närmar sig med stora kliv och med det också den dag på året som flest av oss förknippar med champagne. Men vad ska du egentligen välja när du står där på Systembolaget och ser hyllorna fyllda med franskt bubbel? Den grundläggande frågan är egentligen, vad tycker du om?

Champagne har förmodligen aldrig varit mer på tapeten än den är idag. Faktum är att Sverige är ett av de länder där det säljs mest champagne och det är egentligen inte så konstigt, tack vare Systembolaget och de svenska importörerna har vi ett mycket bra utbud att välja ur. I Halmstad öppnade nyligen landets nyaste champagnebar när A little party slog upp portarna på Hamngatan.

Men vad ska du då välja till nyårsafton? Många sparar det härmed champagnen till tolvslaget, då en hel del annan dryck hunnit rinna ner samtidigt som smaklökarna fått uppleva en kavalkad av intryck under en helkväll. I det läget kan du egentligen välja vilken champagne du vill, du kommer ändå att vara mest intresserad av raketerna som skjuts och vännerna du skålar med.

Varför inte öppna champagnen redan när gästerna kommer?
Inled kvällen med stil helt enkelt. En blanc de blancs med friska toner av gröna äpplen och citrus är perfekt. Friska rena smaker som gjorda för att avnjutas som en start på en härlig kväll. Härefter är frågan om det ska drickas öl eller vin till maten, eller kanske alkoholfritt såklart. Men helt ärligt, vad kan passa bättre på nyår än att köra champagne även till middagen? Det finns champagne som passar till allt, så varför inte komponera en tre rätters med bubblande dryck till förrätt, huvudrätt och efterrätt?

Tips på fyra fina blanc de blancs till nyår

[column size=one_half position=first ]

Henriet-Bazin
Henriet-Bazin
Blanc de blancs
Art.nr. 76295
299:-

[/column][column size=one_half position=last ]
Mailly-Grand-Cru
Mailly Grand Cru,
Exception Blanche 2002
art.nr. 77292
785:-

[/column]

[column size=one_half position=first ]

Vazart-Coquart
Vazart-Coquart
Brut Reserve
art.nr. 76296
299:-

[/column][column size=one_half position=last ]
Brimoncourt
Brimoncourt
Blanc de blancs
art.nr. 77554
469:-

[/column]