
30 kakor
Ugn: nötterna 200°, kakorna 175°
Tid: 40 minuter
NUTELLA
400 g hasselnötter
250 g mjölkchoklad
1/2 dl flytande honung
salt
KAKOR
200 g smör
3 1/3 dl vetemjöl
2 1/2 dl strösocker
3 1/3 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
GÖR SÅ HÄR
NUTELLA:
1. Rosta hasselnötterna mitt i ugnen i 15–20 minuter tills skalen börjar lossna. Ta ut dem och sänk temperaturen till 175°. Gnugga nötterna i en kökshandduk så lossnar skalen lätt.
2. Smält chokladen över vattenbad eller försiktigt i mikron. Låt svalna lite.
3. Kör nötterna i en matberedare tills oljan i nötterna separerar. Tillsätt honungen, skrapa ner eventuella nötbitar från kanterna och kör en stund till. 4. Häll ner chokladen och kör ytterligare en stund. Smaka eventuellt av med lite salt. Låt svalna så blir nutellan fastare.
KAKOR:
1. Skär smöret i mindre bitar och lägg i en bunke.
2. Blanda de torra ingredienserna för sig och nyp sedan ihop dem med smöret.
3. Tillsätt ägget och arbeta in det tills degen precis går ihop.
4. Dela degen i två delar och rulla delarna till två cirka 4 cm tjocka rullar. Slå in dem i plastfolie och låt stå i kylskåpet i cirka 30 minuter.
5. Skär degrullarna i omkring 3–4 mm tjocka skivor. Lägg dessa på en plåt med bakplåtspapper och picka dem med en pick eller nagga med en gaffel.
6. Grädda mitt i ugnen i 10–12 minuter. Låt svalna på galler.
7. Häll nutellan i en spritspåse och spritsa ut en klick på hälften av kakorna och lägg den andra halvan ovanpå.
Recept från ”Baka med Linus”, Bonnier Fakta. Linus är vinnare av Hela Sverige bakar 2015
Foto: Frida Wismar