Matjessilltårta med enbärssnaps

Matjessilltarta1

1. Finfördela kavringen i matberedare och blanda med smöret. Tryck ut röran i en rund form med löstagbar kant, platta till ordentligt och ställ i kylskåp.

2. Lägg gelatinblad i rikligt med kallt vatten. Låt sillen rinna av men spara spadet.

3. Finhacka sill och blanda med rödlök, kvarg och gräddfil.
Smaka av med svartpeppar och sillspad.

4. Krama ur gelatinbladen och smält på låg värme på spis eller i mikrovågsugn tillsammans med lite av sillröran.

5. Blanda noggrant det smälta gelatinet med resten av sillröran, häll ut över brödbotten, täck formen med plastfolie och låt stå kallt minst 4 timmar. Garnera tårtan med hackad gräslök.

Tips! När du låter sillen rinna av är det bäst att använda en metallsil – använder man kaffefilter absorberar det delar av de fettlösliga aromämnena.

Björn Spak och Maximilian Moell
Foto: Frida Wismar