Månadens bjäreprofil: Jennifer Ploy Muanngoen

Ett nytt år och nya, intressanta Bjäreprofiler. Först ut 2014 är en ung Båstadtjej med thailändsk bakgrund, som drömmer om att hålla städernas gator trygga och säkra. Lär känna den blivande polisen Jennifer Ploy Muanngoen

jennifer1Det är inte lätt att veta vad man ska bli när man blir stor. Speciellt inte nuförtiden, när valmöjligheterna är större än någonsin och det finns tusentals spännande yrken att välja mellan. Webbdesigner, tv-producent, pokerproffs, modestylist eller sushikock, bara för att nämna ett fåtal. Elvaåriga Jennifer Ploy Muanngoen från Båstad har dock ganska klara framtidsdrömmar. I hennes fall är det varken cybervärlden eller nöjesbranchen som lockar. Nej, Jennifer vill bli polis.
– Jag tycker att polisyrket verkar vara jätteintressant, berättar hon. Det är dessutom väldigt viktigt att det finns poliser. De hjälper människor. De tar hand om inbrott, spårar tjuvar, hittar bortsprungna barn och förhindrar olyckor i trafiken. Jag tror att jag skulle passa bra som polis, eftersom jag är ganska modig av mig och gärna vill jobba med människor.

”Ordning” och ”reda” är mycket viktiga begrepp för Jennifer. Åtminstone för det mesta.
– Ja, bara vi inte pratar om mitt rum, erkänner hon med ett skratt. Det är tur att man inte kan få böter för ett rörigt golv, haha. Men jag tycker att det är väldigt viktigt med ordning på gatorna. Folk måste kunna känna sig trygga när de är ute och går på kvällarna!

Passande nog drömmer Jennifer om att bli patrullerande stadspolis i Stockholm.
– Det kan nog vara tufft ibland, men jag är inte rädd, försäkrar hon. Om någon uppträder hotfullt brukar man kunna lugna dem genom att prata förnuftigt. Jag kommer dessutom att ha en stor, fin polishund vid min sida. Den kan skydda mig om det skulle bli problem.

Jennifer är en stor djurvän. Mycket riktigt har det inte saknats fyrbenta, flygande eller simmande kamrater i hennes liv.
– Jag har haft en hamster, ett marsvin, en kanin, en fisk, en fågel och en ödla. Men nu har mamma satt stopp. Nu blir det inga fler djur förrän jag flyttar hemifrån. Men som tur är finns det djurparker i närheten!

Ett annat intresse är motocross. Hon har ingen egen hoj än, men hoppas på ett ”stort paket med två hjul” nästa gång hon fyller år.
– Jag skulle vilja ha en Kawasaki, avslöjar hon med en längtansfylld suck. Det hade varit så häftigt att flyga fram på crossbanorna. Jag är fascinerad av farten och motorstyrkan.

Jennifer bor i centrala Båstad tillsammans med sin mamma och sina småsyskon. Men de första åren av sitt liv tillbringade hon i Thailand.
– Jag kommer nästan inte ihåg något därifrån. Men jag är intresserad av landet och vill gärna åka tillbaka och hälsa på släktingar när jag blir lite äldre. Det låter härligt med varma, soliga stränder. Jag tycker om asiatisk mat också. Min mamma lagar världens bästa Pat Thai, som är en jättegod rätt med nudlar, kyckling och grönsaker.

Enligt Jennifer är Båstad en ganska bra, liten stad för barn och tonåringar. Men aktivitetsutbudet hade kunnat vara snäppet bättre.
– Det saknas en laserdomeanläggning, poängterar hon med bestämdhet. De får gärna bygga ett inomhuslekland i stil med Busfabriken också. Men annars trivs jag bra här.

Hur ser då en perfekt dag på Bjäre ut?
– Jo, mamma och jag skulle gå på hotell Skansen och besöka spa-avdelningen. Där skulle vi bada bubbelpool, sitta i bastun, slappna av och ha det jätteskönt. Efter det skulle vi äta god pasta på en mysig restaurang i Båstad. Kvällen skulle avslutas framför tv:n med en bra film och en stor påse chips!

Namn: Jennifer Ploy Muanngoen
Ålder: 11
Äter: Thaimat
Dricker: Mjölk
Lyssnar på: Avicii
Tittar på: Teen Wolf

Månadens Bjäreprofil presenteras tillsammans med Bjäre Retro

Text: Johan Arenbo
Foto: Ellinor Innala Nilsson