Nya kommunchefen på plats i Båstad

Utveckling, lagkänsla och att systematiskt jobba mot gemensamma mål är något som Båstads kommunchef verkligen brinner för. Det och att ha roligt på jobbet.

kommunchef1
Katarina Pelin, Båstads nya kommunchef, brinner för att alla människor ska kunna skapa sig ett gott liv.

Det är i dagarna snart två månader sedan Båstads ”nya” kommunchef stegade in på kommunhuset och tog sitt tjänsterum i besittning. Två intensiva månader med många besök, nya kontakter och mängder av tankar och idéer. Hon jämför början på ett nytt jobb som att gå in i en ny relation, men nu är smekmånaden är över och det är verkstad som gäller för Katarina Pelin.
– De första veckorna handlade mycket om att få kläm på vem som är vem och vem som gör vad. Mitt första intryck var väldigt positivt och det är det fortfarande. Här finnas en god anda i kommunen, säger Katarina Pelin.

Katarina kommer närmast från tjänsten som Miljödirektör och Förvaltningschef i Malmö stad. Innan dess var hon chef för Planering och Miljö på Regionalutveckling på Region Skåne. Hon beskriver sig själv som utvecklingsorienterad och tydlig, en lagledare som vill jobba delegerat. Att vi alla känner att vi hör till samma lag och systematiskt jobbar med vision och mål i allt vi gör, är något som hon gärna återkommer till.
– Jag är en ”vi-människa” som vill inkludera näringsliv och invånare för att utveckla kommunen. Jag är en extrovert nätverkschef och kommer vara ute väldigt mycket. Jag är av den uppfattningen att alla måste ta ansvar för allting, för helheten.

”Bestäm dig för vad du vill göra och gör det.”

När man driver service och samhällsutveckling hänger alla frågor ihop. Katarina Pelin menar att det handlar om att sätta sakfrågorna i ett större sammanhang för att visa hur det får konsekvenser.
– Jag gillar att vara tydlig och sätta ljuset på saker. Att skapa resultat utifrån uppsatta mål är jag faktiskt en jäkel på. Och den mest framgångsrika arbetsmetoden är samarbete. Personligen ser jag fram emot att få lov att bredda mig och testa att mina metoder och idéer i ett bredare perspektiv. Kommunens utveckling med fler invånare står högt upp på Katarinas agenda och där inkluderar hon såväl näringslivsfrågor som hållbarhetsfrågor genom att ta tillvara på de mänskliga, ekonomiska och miljömässiga resurserna. Och hon gillar att tänka i nya banor.
– Vi behöver fler invånare. Vi behöver fler unga. Vi behöver fler åretruntboende. Detta är frågor som man måste lösa tillsammans. Det är viktigt att ha respekt för det som är gjort men också lyfta blicken, titta på vad som händer i omvärlden och tänka nytt. Man kan bevara och utveckla samtidigt, säger hon.

Möjlighet till bra kommunikationer är en viktig fråga för kommunens utveckling, menar Katarina Pelin. Själv pendlar hon dagligen med buss och tåg från hemmet i Veberöd utanför Lund.
– Vill man vara en modern kommun måste kollektivtrafiken fungera – året runt.
Här finns allt som man kan önska sig och alla gör ett förbaskat bra jobb. Vi har ”check” på samtliga attribut som är viktiga för att flytta hit; skola, service, rekreation, livskvalitet och så vidare men kollektivtrafiken måste bli bättre. Viktigaste framgångsfaktorn är att det finns en tydlig samling kring politiken att man faktiskt vill utveckla kommunen, vilket inte är unikt för Båstad. Mitt jobb är att vara ett stöd i detta.

Förutom att vara chefernas chef, är Katarina också ansvarig för en av kommunens sju verksamhetsområde; kommunledningskontoret. Det är här man bland annat hittar kommunkansliet, IT, HR (personal), ekonomi, kommunikation och juridik, breda funktioner och avdelningar som berör samtliga verksamheter i kommunen.

Namn: Katarina Pelin
Ålder: 53
Bor: På hästgård i Veberöd
Djur: Nio hästar och tre hundar
Brinner för: Att bidra till att alla människor ska kunna skapa sig ett gott liv. För att vi ska kunna åstadkomma det måste vi tänka långsiktigt och smart. Både vad gäller ekonomi, människor och miljö.
Motto: Bestäm dig för vad du vill göra och gör det.

Text: Birgitta Sjöberg Foto: Leo Plöen