Månadens bjäreprofil: Carina Paulsson

carina1

När hon inte hjälper Bjäreungdomar att hitta rätt utbildning skapar hon vackra silversmycken, studerar groddjur eller besöker exotiska resmål. Månadens Bjäreprofil, Carina Paulsson, är en nyfiken mångpysslare, som hela tiden söker nya utmaningar.

I dagens moderna samhälle har det gamla ordspråket ”Skomakare, bliv vid din läst” förlorat sin aktualitet. De flesta testar istället ett flertal karriärer under sitt yrkesliv. Ett barn av vår tid är Carina Paulsson från Magnarp, som redan hunnit jobba inom såväl restaurangbranschen och skönhetsindustrin som i en fotobutik, för ett elföretag och för en fruktfirma. Hon har dessutom arbetat som brevbärare och utdelningschef på Posten.
– Jag har alltid varit ganska nyfiken av mig, så det har känts helt naturligt att pröva nya vägar och söka nya utmaningar, förklarar hon. Även om alla jobb inte varit lika roliga, så finns det inget jag ångrar. Jag har både lärt mig mycket om livet och träffat många spännande människor.

De många erfarenheterna från olika yrkesområden kommer Carina till nytta i hennes nuvarande tjänst som studie- och yrkesvägledare på Strandängsskolan i Båstad.
– Genom det här jobbet ramlade många pusselbitar på plats, menar hon. På sitt sätt känns det som att en cirkel slutits för min del. Självklart är det även härligt att jobba med unga människor och hjälpa dem att ta ett steg mot sin drömframtid.

Även på sin fritid är Carina en mångfacetterad person med breda intressen. Ett av dessa ger henne både möjlighet att smida kreativa idéer och sätter silverkant på tillvaron.
– Jag gick en kurs hos den duktige silversmeden Ole K. Bydal och fastnade direkt. Det finns något meditativt i hantverket som tilltalar mig. Jag har gjort både halsband och armband, men det är ringar som är min specialitet. För att citera Gollum i Sagan om Ringen: ”my precioussss…”

Carina är även en stor naturvän med en särskild förkärlek för groddjur.
– Redan som liten fascinerades jag av grodor. Min mamma har berättat att jag brukade leta efter dem i skogen. Men nej, det hade inget med sagoprinsar att göra. Det var deras skönhet som fängslade mig. En lustigt sammanträffande är dock att när jag träffade min prins häromåret, så visade han sig vara amfibieexpert. Vi brukar åka på grodsafari tillsammans. Det är mäktigt att sitta och lyssna på lövgrodornas sång månklara nätter.

Ett annat stort intresse är resor. Detta speciellt om sightseeingen kombineras med fysiska aktiviteter. Under årens lopp har det blivit många skidtrippar till Alperna och dyksemestrar i Asien. Starkast intryck gjorde emellertid vandringen på den 80 mil långa pilgrimsleden El Camino.
– Jag läste om El Camino i tidningen och kände direkt att det var något jag måste göra, berättar Carina. Det var ingen religiös vandring för min del, men likväl en mycket spirituell upplevelse. Jag lärde mig att lyssna inåt och förstå mig själv bättre. Dessutom fick jag vänner för livet.

Trots sin äventyrliga ådra är Carina egentligen en ganska hemkär person, som trivs utmärkt på Bjärehalvön.
– Närheten till havet betyder mycket för mig. Det är livskvalitet att kunna ta sig ner till stranden på bara ett par minuter. Magnarp är lugnt och skönt, samtidigt som det inte är långt till Ängelholm eller Båstad.

Hur ser då en perfekt dag på Bjäre ut?
– För mig är det en dag som innehåller en lång promenad längs strandkanten. Gärna en skön sensommarkväll, men jag är även svag för klara vinterdagar när solen gnistrar i havet och snön samtidigt. Det är då man känner att man verkligen lever!

Carina Paulsson
Ålder: 47
Läser: tio böcker samtidigt
Lyssnar på: blues, ragga ochelektropop
Hade velat träffa: Buddha
Framtidsdröm: att få besöka Afrika

Månadens Bjäreprofil presenteras tillsammans med Bjäre Retro
Text: Johan Arenbo
Foto: Thomas Johansson, TOJ Photography