Agnes – Från Idol till världsstjärna

Agnes blev känd genom Idol 2005. Först ut bland hennes många hits var singeln ”Right Here, Right Now” som toppade både Trackslistan och Svensktoppen. 2009 kom ”Dance Love Pop” från vilken låten”Release Me”, spelades på varenda pub i England och därefter runt om i hela världen. Den låten blev Agnes absoluta genombrott och de stora scenerna stod redo för henne.

agnes12012 kom Agnes fjärde album ”Veritas”och i december förra året släpptes Collection, en samlings-CD där Agnes sjunger alla sina stora hits samt ett par av låtarna från TV-programmet ”Så mycket bättre”. 2013 blev ett händelserikt år för Agnes Carlsson och efter hennes medverkan i succéprogrammet ”Så mycket bättre” fick hennes karriär ett rejält uppsving i Sverige. Hennes tolkningar av de andra deltagarnas låtar fick branschen att hylla henne. Nu är Agnes på turné, hon besöker totalt sex städer och i sommar kommer hon till Båstad och Centrecourten.

Agnes vann idol 2005 och därefter har hon fått många utmärkelser som artist, bland annat Årets svenska artist under MTV European Music Award 2009 och samma år fick hon Sveriges musikföreläggares pris för Årets låt med ”Release me”.

Vad betydde den låten för dig och för din karriär?
– Den har såklart betytt mycket, den gjorde ett avstamp i mitt liv. Att vara artist är inte bara att stå på scenen och sjunga fint. Utan man ska kunna driva ett helt företag och det är väldigt många bitar att hålla reda på. De senaste åren har jag tagit mer och mer ansvar och det känns otroligt givande.

Du är favorit hos de svenska skivbolagen med motiveringen att du är cool, proffsig och en grym sångerska! Hur har resan fram tills nu varit?
– En berg- och dalbana… hahaha, men det kan också bero på att jag är en känslomänniska. På riktigt så blir allting bara roligare och roligare. I början kändes det som allt hände så fort och att man inte hade någon koll.
– Ju mer tiden har gått har jag lärt mig att lyssna på mig själv…
Vilket är bra men det kan också vara jobbigt för då är man helt plötsligt inte en person som kanske är lika lätt att jobba med. Vissa kan ta det som man är krånglig och jobbig. Men man inser att vad andra tycker inte alltid är rätt, man ska utgå ifrån sig själv. Och lära sig att ha jäkligt stora framfötter och aldrig ge sig.

Här är en tjej som vet vad hon själv vill. Agnes amerikanska skivbolag Interscope Universal ville att hon skulle flytta till USA för att skriva och spela in sitt album ”Veritas” i deras studio.

Agnes planerade att bo och spela in i Los Angeles, men väl på plats insåg hon att de hon ville jobba med fanns hemma, i Sverige. Hon bestämde sig därför för att åka tillbaka till Sverige och spela in albumet här.

Hur delaktig är du själv i låtskrivandet?
– Väldigt delaktig. Nu med det nya materialet har jag börjat med att sitta helt själv och skriva. Det är skönt att få en tydlig bild av vad det är man vill göra, vad man vill säga och vilken känsla man vill ha innan man börjar blanda in andra personer.

Du utsågs till bäst klädda kvinnliga artist på Ellegalan 2010. Hur är ditt förhållande till skor och kläder?
– Jag är sjukt ointresserad av mode, och försöker att inte bli för påverkad för jag tycker det är extremt tråkigt att ha på mig något bara för att det just nu ska vara inne. Men jag älskar kläder och jag älskar vad man kan göra utav det. Scenkläder är det roligaste. För då kan man leva ut så mycket mer och då blir det inte bara tygstyckena du har på din kropp som spelar in utan det blir en helhet med ljus och backdrop med mera.

Förutom musiken, finns det något mer du brinner för?
– Människors lika värde, finns inget som gör mig så förbannad som folk som helt på fördomar kan prata ner andra människor. Eller sätta sig över andra. Och mat, jag ääälskar mat, inte så mycket att laga mat som att äta den.

Namn: Agnes Emilia Carlsson
Född: 6 mars 1988
Familj: Mamma, pappa, tre syskon och pojkvännen Vincent Pontare.
Aktuell med: Vårturné i Sverige. Kommer till Båstad i sommar!

Text: Eva Mellqvist
Foto: Fredrik Etoall