Månadens bjäreprofil: Erland Pettersson

En otäck olycka kostade månadens Bjäreprofil hans ena ben. Men trots den stora motgången håller han humöret uppe och tittar framåt. Lär känna Erland Pettersson, kämpen från Hallandsåsen.

erland1

Ibland kan livet förändras på bara ett ögonblick. För Erland Pettersson, från Hulrugered utanför Östra Karup, skedde det en vårdag för drygt två år sedan. Dagen började dock precis som vanligt. Erland hade mycket att göra och jobbade med en av sina traktorer.
– När jag var klar med arbetsuppgiften ställde jag traktorn i parkeringsläge och hoppade ur, berättar han. Fast något måste gått fel, för den började rulla. Jag reagerade instinktivt och tänkte ”jag måste stoppa den”. Men det var svårt att klättra upp i farten, så jag trampade fel och drogs ner under traktorn…

Det ville sig inte bättre än att Erland skadade sig mig mycket allvarligt. Veckorna efter olyckan kämpade han till och med för sitt liv.
– Jag hade vad som brukar kallas en ”nära-döden-upplevelse”. Det kändes som att jag svävade iväg och jag såg mig själv uppifrån, liggande livlös i sjukhussängen. Det var en mycket märklig känsla, som jag aldrig kommer att glömma.

Erlands högerben gick tyvärr inte att rädda, utan blev tvunget att amputeras. Trots den svåra omställningen kämpar han på och försöker att tänka positivt.
– Det som har hänt kan inte göras ogjort, så jag måste acceptera situationen och titta framåt, poängterar han. Fantomsmärtorna plågar mig och det har varit svårt att hitta en protes som passar, men likväl är jag tacksam över att vara vid liv. Så jag tar en dag i taget, försöker glädja mig åt små framgångar och trevligt nog går saker faktiskt lite lättare hela tiden.

Som tur är har han en händig bror, som hjälpt honom att förenkla vardagen.
– Ja, brorsan är lite av en Uppfinnar-Jocke, ler Erland. Tillsammans har vi både byggt en specialmoped och en fiffig hissanordning, som lyfter upp mig i olika fordon. Allt för att jag ska bli så självständig som möjligt.

Innan olyckan drev Erland en maskinstation, som hyrde ut utrustning och erbjöd entreprenadtjänster till lantbrukarna på Bjärehalvön.
– Då jag är en rastlös person, som inte klarar att bara sitta och titta på TV dagarna i ända, hoppas jag kunna komma ut i arbetslivet igen. Samtidigt inser jag att det inte blir lätt, eftersom jag kommer att ha begränsad rörlighet och inte orkar lika mycket som förr. Men jag vill gärna göra nytta för mig, så förhoppningsvis dyker något upp framöver.

I dagsläget ägnar sig Erland främst åt ”småpyssel och skruvande hemmavid”. Han lägger även mycket tid på sina ardennerhästar.
– Jag har alltid haft ett stort hästintresse. När jag var yngre reste jag runt en del och gick på olika utställningar och arrangemang. Nu är jag glad att ha hästar att ta hand om och prata med. De fyller mig alltid med harmoni och värme.

Erland är en tvättäkta Bjärebo, som har tillbringat hela sitt liv på Hallandsåsen.
– Här är lugnt och fridfullt. Jag trivs väldigt bra med att ha naturen runt husknuten. Men samtidigt ligger Ängelholm och Halmstad bara ett par mil bort. Och med tunneln kommer förbindelserna att bli ännu bättre. För mig är det en perfekt kombination av avskildhet och närhet.

Hur ser då en perfekt dag på Bjäre ut för dig?
– Det skulle vara en stor auktionsdag, där det såldes hästar och hästrelaterade saker. De hade gärna fått ha ett mat- och
öltält också, där man kunde sitta och filosofera lite. Jag skulle verkligen tycka om att titta runt och prata med gamla vänner, som man annars inte träffar särskilt ofta.

Namn: Erland Pettersson
Ålder: 50
Äter: Ryggbiff
Dricker: Kaffe
Lyssnar på: Lokalradion
Tittar på: Kriminalserier
Skulle vilja träffa: Kungen, för att diskutera jordbrukspolitik.

Månadens Bjäreprofil presenteras tillsammans med Bjäre Retro
Text: Johan Arenbo
Foto: Ellinor Innala Nilsson