Djavad om året som Årets Entreprenör

Just nu pågår nomineringen till utmärkelsen Årets Entreprenör för fullt och i slutet av maj kommer årets pristagare att utses på Norrviken. Bjäreliv tog tillfället i akt att byta några ord med Djavad Kristensen, på Nadjafi & Kristensen Fastighetsförmedling, som fick mottaga priset förra våren. Hur har året varit och vad har stipendiet betytt för honom och hans företagande?

Hur har året varit som årets entreprenör?
– Det har varit ett jättebra år där utmärkelsen skapat uppmärksamhet både lokalt här på Bjäre och även regionalt. Vi har kunnat använda det en del i vår marknadsföring och det har varit extremt kul och mycket hedrande att få priset. Man kan helt klart säga att det har öppnat upp nya dörrar och byggt broar för oss som företag.

Har det påverkat dig som person?
– Självklart är det väldigt bra för självkänslan att få en sådan här bekräftelse i sin karriär. Det har även bidragit till att jag som person har backat ett steg och idag ser jag mig mer som entreprenör och företagsledare än som löpare. Idag kan jag fokusera på att bygga upp företaget och ta en större ledarroll, samtidigt som mina medarbetare får mer ansvar och utvecklas. Det har helt enkelt utvecklat entreprenören i mig.

Hur har företaget utvecklats under det här året?
– Vi har anställt totalt fyra nya medarbetare och idag bygger vi tillsammans företaget för framtiden. Samtidigt har vi börjat arbeta med en etablering på Mallorca där vi idag har ett samarbete med Engel & Völkers som är en av Europas ledande firmor inom lyxsegmentet. Framöver har vi även för avsikt att ha ett eget kontor. Vi ser stora synergier mellan Palma och Båstad. Samtidigt har vår familj valt att bo på Mallorca under ett år så jag delar idag min tid mellan Palma och Bjäre.

Hur ser synergierna ut mellan Palma och Båstad tänker du?
– Faktum är att vi har en målgrupp som överlappar varandra. Många av de svenskarna som har boende eller vistas mycket i Palma har kopplingar till Båstad och Torekov. Kanske är man här på somrarna eller har vänner som är det. Nyligen sålde vi faktiskt en lägenhet i Båstad och en i Palma till samma köpare, under loppet av en och en halv månad. Så synergierna är långt fler än man först tror där det lokala nätverkandet blir globalt.

Berätta om familjen och ert år i Palma!
– Man brukar ju säga att man ska göra en större förändring en gång vart femte år och vi kände att vi ville ge oss själva, och barnen, den möjligheten. Inte minst för språkets skull men även för kulturen och möjligheten att lära känna nya människor. Vi flyttade ner i september och sedan dess har jag pendlat. Nu när säsongen drar igång på Bjäre på allvar blir det dock mestadels Bjäre för min del och sedan kommer familjen snart hem när sommarlovet börjar.

Hur har Palma och detta året påverkat dig som företagare tror du?
– Det har blivit ännu tydligare för mig hur jag vill driva firman och bygga upp den, jag har lärt mig mycket kring entreprenörskap och att våga släppa in de andra och se nya möjligheter. Tidigare hade jag ett enormt kontrollbehov ner på detaljnivå men idag vågar jag lämna över mycket till mina medarbetare, vilket jag tvingats lära mig.
Samtidigt har detta med Palma inneburit att vi kunnat anställa en till i Båstad och ha fullt upp eftersom det skapat sysselsättning under lågsäsongen.

Hur ser planerna ut i Sverige då? Vill du öppna fler kontor?
– Vårt huvudfokus är våra kunder, vart de än befinner sig. Då majoriteten av dessa finns på Bjäre lägger vi i stort sätt all vår energi här. Vi arbetar även mycket med nyproduktion och har det senaste året växlat upp inom det området då vi anser det vara en nyckel till rörligheten på marknaden.
Vi planerar nu bland annat för fullt Riksbyggens och Bonums seniorboende som kommer heta Aromabacken. Detta är etapp två som sjösätts efter att vi på ett lyckat sätt sålt ut hela etapp ett. Vi sneglar sen även på etablering av nya kontor både hemma och på Mallorca. Vi får se vad som sker men Bjärehalvön är, och kommer alltid att vara, hemma och det är här vi ska fortsätta att växa och utvecklas.

Slutligen, känns det lite sorgligt nu när det snart är någon ny som är Årets entreprenör?
– Haha, nej inte ett dugg. Det har varit ett väldigt kul och utvecklande år och givetvis är det hedrande att få priset men i grund och botten är det inte priser som triggar oss utan det är att skapa bra affärer för våra kunder. Och det kommer vi att fortsätta med även detta året!

Text: Joakim Ormsmarck Foto: Julia S Ormsmarck