“Båstad är min trädgård” – Träffa kommunens skogsförvaltare, Johan Mårtensson

De flesta av oss har nog en ganska bra koll på att kommunen ansvarar för skolor och omsorg, beviljar bygglov och gör olika typer av tillsyner. Men hur många känner till att kommunen också har en egen skogsförvaltare med 100 hektar skog att ta hand om.

johan-martensson1
Om man som jag både är uppfödd, jobbar och bor i Båstads kommun så vill man värna om sin bygd, menar Johan Mårtensson.

Om du rör dig mycket i skog och mark har du säkert redan stött på skogsförvaltaren Johan Mårtensson någon gång. Kanske mötte du honom i Malenskogen förra året när han förverkligade en invånares dröm om en motionsslinga för hundar, eller när han tillsammans med teamet röjde stigar och vägar efter att stormarna Simone och Sven hade spelat plockepinn med kommunens tallar och granar. Men vad gör egentligen en kommunalt anställd skogsförvaltare?
– Som skogsförvaltare tar jag hand kommunens alla skogar och de naturreservat som länsstyrelsen styr över. Förutom att skogarna är ett skydd för djuren och försvarar kusten mot vind och hav är de även rekreationsområden, för allmänheten att må bra i, säger Johan Mårtensson.

Till sin hjälp har Johan ”bibeln”, Skogsbruksplanen som beskriver hur skötseln ska gå till samt Naturvårdslaget som består av 5-6 personer bemannat via arbetsmarknadsenheten och arbetsförmedlingen.
– Vi har många nyckelbiotoper, skyddade områden med rödlistade växter och kryp som är värdefulla att bibehålla och ta hänsyn till. Därför måste vi gå varsamt fram.

Just nu har Johan ett spännande skolprojekt på gång. I dagarna ska nämligen alla elever i årskurs 3-5 på Strandängsskolan och Sandlyckeskolan ut och planera tallar i Malenskogen i Båstad och Strandängsskogen i Torekov. Policyn säger nämligen att för varje fallet träd ska ett nytt planteras och efter stormarnas framfart är det mycket som ska återställas. Totalt ska 10 000 plantor i jorden och alla elever får plantera 5-6 vardera.
– Det blir en biologilektion på plats. Vi ska prata om träd, fotosyntes och vad som händer om man bryter av toppen på en gran och att man ska vara försiktig och inte knäcka grenar. Vi ska också prata om hur skogen skyddar från sandflykt längs kusten och hur viktigt det är att dessa 100-åriga strandskogar finns kvar. Utan träd har vi ju inget liv på planeten.

Johan har arbetat på Båstads kommun i snart 13 år. De första tio arbetade han inom gata och park och då handlade det mycket om planteringar och gräsmattor.
– Den stora skillnaden är att det var snabbare puckar på den tiden och betydligt mer kontakt med allmänheten, inte minst på sommaren. Nu är det mer långsiktigt eftersom våra skogar ska hålla i flera generationer. Det var också under sin tid inom gata och park som Johan för första gången uttryckte sitt numera ganska välkända uttryck ”Båstad är min trädgård och jag vill sköta den därefter”.
– Om man som jag både är uppfödd, jobbar och bor i Båstads kommun så vill man värna om sin bygd. Andra kanske kan köra hem och släppa, men det kan inte jag. Ser jag skräp på gatan, så plockar jag upp det. Alla Båstadbor ska vara ambassadörer för sin by och jag försöker så gott som jag kan. Både för intrycket och naturen i sig, ska det vara fint. Vi kan inte göra allt men vi kan alla göra vårt bästa.

Namn: Johan Mårtensson
Ålder: 49
Bor: Hemmeslöv
Utbildning: Lantbruksskola i Östra Ljungby
Arbetar som: Skogsförvaltare samt, var fjärde vecka även, Styrkeledare i beredskap på räddningstjänsten.
Intressen: Segelbåten. Ordförande i BBSS Båstad båt och segelsällskap. Vinterbadare, kl.6.15 varje morgon – om inget oförutsett inträffar – såsom larm. Spinning, ledare på Friskis och svettis.
Brinner för: Ungdomsverksamheten i BBSS. Vill gärna få fram barn, idrott och segling
Motto: Det finns ett gammalt Kinesiskt ordspråk som lyder ” Den som planterat ett träd har inte levt förgäves”