Julmaten får konkurrens på julbordet

Att Sveriges godaste chips kommer från Bjärehalvön vet förmodligen de flesta av Bjärelivs läsare. Men nya rön, som helt ovetenskapligt kunnat konstateras, visar att de skånska potatischipsen till och med slår ut det klassiska julbordet. I alla fall om man ska tro Johan ”Matgeek” Hedberg som genomfört testet.

I slutet på oktober postade Bjäre Chips VD, Göran Nordander, följande på Facebook: “Våra chips kallas Sveriges godaste och jag tror till och med att de är godare än julmaten.” Han erbjöd sig att backa upp sitt påstående med ett smaktest som skulle avgöra saken. Inlägget engagerade rekordmånga och de allra flesta förutspådde chipsen som vinnare. Till sist nådde inlägget en av landets största Youtubers, Matgeek, som direkt antog utmaningen.
– Att ens jämföra chips med julmat är så pass knäppt att jag bara var tvungen att höra av mig. Efter att ha snackat med Göran på Bjäre Chips så var det inget snack om att han faktiskt menade allvar med att köra ett riktigt smaktest, säger Johan “Matgeek” Hedberg.

matgeek-chipskamera
Johan “Matgeek” Hedberg ställer in kameran

Testet utfördes och filmades i Bjäre Chips fabrik i Torekov där fem stycken klassiska julrätter fick möta Bjäre Chips fem olika chipssorter. Till exempel fick varsamt saltade chips möta Janssons frestelse och cheddarchips möta julost på kavring. För att vinna krävdes minst tre vinster av fem möjliga. Smaktestet var jämt in i det sista men vinsten gick slutligen till Bjäre Chips. Det var smaken ”Salt och vinäger” som i sista ronden slog ut den klassiska julrätten rödkål.
– Vi har tidigare utsetts till Sveriges godaste chips i flera smaktester. Man kan kalla det hybris men vi var ganska säkra på att vi kunde slå julmaten. Efter att se alla positiva kommentarer på Facebook så var det inget snack om att låta Matgeek komma och göra ett riktigt test som skulle avgöra saken. Nu kan vi stolt säga att vi är godare än julmaten!” säger Göran Nordander.

Se hela testet nedan eller på Matgeeks YouTube-kanal.