Tennisdirektören Christer Hult

Aktuella profiler som har bostad i Båstad del 5

I september 1999 fick det lilla göteborgsföretaget PR Event en propås från Stiftelsen Båstadtennis och Svenska Tennisförbundet om de kunde tänka sig att ta över arrangörskapet för turneringen Swedish Open. Drygt ett halvår senare (juli 2000) står en överväldigad Christer Hult tillsammans med resten av den lilla organisationen vid sidan av centercourten och njuter. Glada tillrop från knökfulla åskådarläktare, de två svenskarna Andreas Vinciguerra och Magnus Norman spelar final. Solen gnistrar från den knallblå himmeln, i bakgrunden hörs Laholmsbuktens vågor klucka mot den närliggande stranden. Inte att undra på att han blivit kvar i byn (i varje fall på kvartstid) och nu sitter och planerar för fullt inför nästa års jubileum.

– Första Swedish Open spelades 1948, det är den äldsta grusturneringen på ATP-touren, berättar turneringschefen Hult när vi ses uppe i Stockholm, det måste givetvis firas.

Christer, som numera kan stoltsera med titeln ”executive director tennis Europe” på den franska världskoncernen Lagardere, är här för att hålla ett vakande öga på Stockholm Open, ännu en turneringen ingående i hans ansvarsområde. Faktum är att dagen efter vårt möte gör Christer en 24-timmars avstickare till Antwerpen för att se att allt funkar på den turnering som spelas parallellt med den i Stockholm. Mycket turnerande blir det…

För en handfull år sedan gick Lagardere, med verksamhet inom flera olika områden över hela världen, in med ekonomiska muskler i PR Event. Vad har det inneburit för Christer & Co?
– Vi har hela tiden drivit bolaget efter eget huvud och anledningen till att vi accepterade ett uppköp är att vi ville utveckla tennisdivisionen ännu mer. Det är ganska dyrt så när fransmännen kom till oss och försäkrade sig om att vi ville fortsätta driva turneringarna här i Sverige och hade pengarna att investera blev det en bra lösning.

Kunde du och Thomas Wallén, som var med från början, ens fantisera om den utveckling ni fått vara med om?
– Det är klart vi inte kunde. Vi fokuserade på att göra det vi var bra på så gott det gick. Samtidigt krävdes det annat runt omkring. Att vi sedan fick den satsning det blev kring vår arbetsplats är ju ofattbart. Ingen av oss kunde förutse den fantastiska investeringen på och omkring arenan som gjorts.

Som vanligt när man träffar Christer Hult bubblar han av entusiasm och värme. Det är lite av fryntlig jultomte över honom, såväl inom- som utombords. Intrycket förstärks när han avslöjar vilka fina ”juliklappar” han planerar att dela ut till alla båstadbor och hela den övriga tennisfamiljen under tredje veckan av juli 2017.
– Det är stora saker på gång, ännu så länge preliminärt, betonar turneringschefen försiktigt. Vi vill göra en hyllning till vår sport och samtidigt till Båstad, som varit värd för så många Davis Cup-matcher och viktiga tävlingar. Vår idé är att bjuda in legender från 60-, 70-, 80- , 90- och 2000-talet. Både våra svenskar med Janne Lundqvist och Uffe Schmidt och alla andra storheter. Roligt är att vi fått med Björn Borg, Mats Wilander och Stefan Edberg att stå som värdar för firandet och tillsammans med oss vara med och bjuda in.

Vilka legender kan vi hoppas kommer?
– Sådana som Fred Stolle och Ken Rosewall träffar jag då och då på touren. Berättar jag om Båstad blir de alldeles tårögda och undrar när de får komma tillbaka. Nu har vi en anledning. Många är i Wimbledon, som har sin final dagen innan vi startar och det ska inte vara omöjligt att få hit dem därifrån.

Kommer de att visa upp sig på banan?
– Inte för att spela. Tanken är mer att de ska få uppleva Båstad igen och se vad som hänt sedan de var här för femtio år sedan. Däremot kör vi en Legends Double där Mats Wilander och Jocke Nyström möter Frankrike första dagen, Stefan Edberg och Anders Järryd tar sin an Tyskland dag två.

Eftersom det snart är jul får du önska dig en drömspelare till startfältet!
– Vi för en frekvent dialog med Rafael Nadal, Federer, Djokovic och Murray. Så jag kan inte idag säga vem av dem som kommer, det är naturligtvis också en pengafråga.

Det dröjer ett tag tills det är dags. Fram till 16 juli 2017 hinner Christer Hult göra många resor och föra många samtal. Han kommer vara i Båstad minst varannan vecka och spendera flera långa helger, kanske också jul och påsk med familjen i jättefina huset på Tennisvägen, två minuters cykelavstånd från kontoret inne på Stadionområdet. Passar du på att spela själv någonting?
– Försöker hålla igång ett par gånger i veckan. Jag har spelat sedan jag var liten och alltid varit intresserad av tennis. I Båstad blir det oftare, där har jag många vänner så det blir många roliga gubbrundor emellanåt. Grus är favoritunderlaget, det går tillräckligt långsamt för att man ska hinna med.

Christer tycker det är svårt att vaska fram några guldkorn ur ”Sveriges Toscanas” rika utbud. Det finns för mycket att välja på!
– Man blir lätt hemmablind. Men att ta med familjen till Svarta Hallar och bada, låna någons båt och åka ut till Hallands Väderö, Ett kvällsdopp vid Paulins brygga och sedan promenera bort genom Malens skog mot Hotell Riviera och tillbaka utmed stranden.

Ett perfekt dygn?
– Ser olika ut beroende på om vi pratar jobb eller ledighet. En jobbdag vaknar jag vid sju och äter sedan frukost på Hotell Skansen med mina fantastiska kolleger, gärna på uteserveringen, en magisk start. Därefter träffar vi alla volontärer och förbereder dagens övningar, följt av möten med våra partners. Sedan rullar dagen på. På kvällen är dags för något trevligt kvällsarrangemang innan jag kryper i säng vid midnatt. Matchresultat och väder rår vi inte över, men om också det har klaffat är jag nöjd. Mitt lediga dygn tillbringar jag med familj och vänner. Gärna en timme tennis med sonen på förmiddagen. Trevlig lunch och middag på restaurangerna nere i hamnen. För mig är bästa årstiden i Båstad våren eller sommardagarna precis efter turneringen, då jag brukar vara helt utpumpad och bara kan landa och ta det lugnt.

God Jul!
– Vi syns till sommaren.

Text: Claes Kanold Foto: Julia S Ormsmarck