Gröna soppar & smoothie bowls

grönt1

GI-gurun Ola Lauritzson och de gröna drinkarnas gudmor, Marlene Gustawson har skrivit en härligt inspirerande grön smoothie- och soppbok.

”Gröna soppor och smoothie bowls” bjuder på 91 vegetariska recept som samtliga är fria från laktos, gluten, tillsatt socker och, naturligtvis, köttprodukter. Grundidén bakom recepten är att behålla så mycket som möjligt av den näring som finns naturligt i grönsakerna, bären och frukterna!

Blomkålssoppa med rostade hasselnötter
1 medelstort blomkålshuvud
1 medelstor purjolök
2 vitlöksklyftor
1 liter vatten
1 tsk grönsaksbuljong, pulver
2 dl havregrädde
2 msk citronsaft
rivet skal av 1 citron
salt och nymalen svartpeppar

Topping
rostade hasselnötter
några persiljekvistar
persiljeolja
2 dl Persiljeolja
1 kruka persilja 1 vitlöksklyfta
2 dl olivolja
1 msk citronsaft salt

Gör så här
Skölj blomkål och purjolök och skär i mindre bitar. Fräs tillsammans med hackad vitlök i lite olja i några minuter. Häll över vatten och tillsätt buljong, låt sjuda i 15 minuter. Tillsätt rivet citronskal, citronsaft samt grädde och låt soppan sjuda i ytterligare några minuter. Ta av kastrullen från plattan. Mixa soppan med en stavmixer till önskad konsi- stens. Smaka av med salt och peppar.

Persiljeolja
Plocka av alla persiljeblad från stjälkarna. Mixa persilja, vitlök och olja i en blender. Tillsätt citronsaft och smaka av med salt. Sila persiljeoljan i en tesil och häll upp i en tättslutande flaska eller burk och förvara svalt. Håller sig i upp till en månad.