Musteriet som ger tvåhundra procent

Under begreppet Husets Must har Bjärebygdens Musteri tagit fram en möjlighet för dig som privatperson att få dina äpplen mustade och tappade på Bag-In-Box. Du betalar enbart för den mängd must du får och det du får med dig hem är resultatet av din egen frukt. Bjäreliv åkte till Valhall Park för att träffa Ola och Katrin Englund som driver musteriet.

Musteriet är egentligen frukten av äldsta sonen Petters sommarsysselsättning 2013. Tillsammans med kusinen Emil fick han möjlighet att plocka äpplen från en vilande gammal äppelodling på Bjäre och resten är, som det brukar heta, historia. Samma höst gick Ola i förtidspension efter ett liv som pilot och funderingarna kring vad han skulle göra nu grodde och under höstkvällarna vid köksbordet växte idén fram att börja musta äpplen.

Ola hade en idé om att göra det möjligt för privatpersoner att musta sina egna äpplen samtidigt som sönerna ville tillverka och sälja must under ett eget varumärke, det var så Englamust växte fram och begreppet ”200%. 100% FRUKT & 100% KÄRLEK” skapades.
– Efter första säsongen hade vi två alternativ, berättar Katrin. Antingen fick vi minska ner och bara musta åt privatpersoner eller så fick vi satsa i större skala. Våra söner ville satsa på studierna men jag och Ola ville ge musten en chans och idag är vi här.

Idag säljs Englamust runtom i hela landet på caféer, restauranger, gårdsbutiker, hotell och specialbutiker. Sedan 2015 produceras även ekologisk must på äpplen från Ranviks Äppelodling i Båstad
– Men tanken att kunna hjälpa privatpersoner med all den frukt som varje år bara kastas i trädgårdar runtom i trakten har hela tiden funnits där och under varumärket Husets Must tar vi idag emot frukt och mustar, berättar Ola.

Det är viktigt för Ola och Katrin att det ska vara enkelt för konsumenten att få sin egen must och de betonar det unika i att det faktiskt är dina egna äpplens saft du får med dig hem igen. På många större musterier kan du lämna in dina äpplen i utbyte mot must, men då är det inte dina egna äpplen du dricker under vinterns kvällar.
– Nu är det vår absoluta högsäsong, avslutar Katrin, och det är äpplen både här inne och utanför musteriet. Det är helt fantastiskt vilken respons vi fått och allt började med att Petter och Emil vill ha något att göra på sommaren.

För att göra det så enkelt som möjligt har en hemsida byggts upp med såväl steg-för-steg-guide och bokningskalender. Med sex enkla steg kan du nu gå från frukt till must.

1. Plocka din frukt i rätt tid. De skall vara krispiga. Inte mjuka och övermogna.
2. Samla ihop frukten. Minimum 60 kg, vilket motsvarar 3 bananlådor, pappkassar eller IKEA-kassar. 60kg ger mellan 30-45 liter must.
3. Boka en ledig tid på bokningskalendern på husetsmust.se
4. Backa upp bilen mot angiven äppellåda och invänta personalens bedömning av din frukt.
5. Ni får must, gjord på era egna äpplen, som tappas på 3L ”HUSETS MUST” Bag-In-Box.
6. När musten är klar för avhämtning får ni ett SMS med information om öppettider.