Mariette kliver tillbaka in i rampljuset

Mariette2

Det är mer än fulltecknat i kalendern för Mariette Hansson numera, för att få till ett omslagsfoto fick vi denna gång skicka Anders Sällström till Göteborg där han fick rigga en studio på Clarion Post för att hinna fånga Mariette innan hon klev in på P3 Guld-galan.

Ja fullt upp har det har det varit ganska länge för Mariette, inte minst sedan hon fick beskedet att hon var uttagen till Melodifestivalen 2015. Vi som har följt Mariette ett tag förväntade oss kanske inte att hon skulle dyka upp i melodifestivalen, men enligt henne känns det som ett helt naturligt steg att ta just nu.

Så hur kommer det sig att det blev Melodifestivalen Mariette?
– Jag fick en låt skickat till mig som Miss Li och Sonny Gustavsson hade skrivit, med frågan om jag ville testa att sjunga in den, och jag kände direkt att det var en låt som passade mig. Så jag sprang in på Breakout i Halmstad och fick hjälp att spela in en demo, och den gillade de tydligen för en vecka senare ringde de och sa att vi kommit med. Jag fick samtalet när jag var ute i svampskogen och jag bara skrek rätt ut, det blev inte mycket svampsoppa den kvällen kan jag tala om.

När intervjun görs är all fokus på deltävlingen den 14:e februari och det är mycket som ska förberedas för tre minuter i TV. Det ska produceras, mixas och mastras, framträdandet ska planeras, låten ska övas på och koreografin sättas. Det är enligt Mariette mer än ett heltidsjobb, men väldigt skoj. Om låten kan hon inte avslöja allt för mycket men vi får i alla fall veta att det är en midtempo-ballad, en stark pop-låt med väldigt vacker melodi. Hon lovar dessutom att vi ska få se ett riktigt snyggt nummer, med bakljus och fantastiska dansare. Men så mycket dans från Mariettes sida ska vi nog inte vänta oss, enligt henne är det något hon vill förskona oss ifrån. Det har varit ganska tyst om Mariette i media de senaste åren, men hon har absolut inte legat på latsidan. Efter att ha turnerat intensivt året efter Idol fick hon 2012 frågan om hon ville göra en audition som gitarrist till Magnus Uggla.
– Det var superkul säger Mariette, vi var bara fyra musiker i bandet och det var riktigt skönt att få stå lite i bakgrunden. Magnus är dessutom så himla proffsig så jag lärde mig hur mycket som helst.
Det blev ett bra samarbete och Mariette var med på krogshowen både på Hamburger Börs, på Rondo och på den efterföljande arenaturnén. Efter Uggla fick hon frågan om att vara gitarrist och körsångerska för Ace Wilder, så från Maj och framåt har de turnerat med spelningar både i Sverige, England och Italien. Under hösten skulle Mariette ägnat sig åt att få ihop nästa platta, men då kom Melodifestivalen, så den har fått vänta lite till.

Men förseningar är inte alltid av ondo och i detta fall verkar det snarare leda till något positivt. Samarbetet med Miss Li och Sonny har enligt Mariette gått över förväntan och de har verkligen funnit varandra, de är idag ett väl sammansvetsat team och en väldigt kreativ trio.
– Vi har verkligen jobbat som ett team med det här, berättar Mariette, det är jätteroligt. Som låtskrivare har de egentligen gjort sitt jobb när låten är klar men vi hjälps åt hela vägen. Miss Li syr kläderna, Sonny fotar, de är superkreativa och oerhört sprudlande människor.
Och samarbetet lär inte ta slut efter Melodifestivalen. De har redan börjar skriva ny musik tillsammans och vi kommer förmodligen att kunna höra en hel del av det på kommande plattan.

Om Idoltiden har Mariette bara positiva saker att säga:
– Det var en otroligt rolig tid som gav väldigt mycket. Man var visserligen ständigt nervös, men det är ändå något av det roligaste jag gjort. Det var mycket som förändrades på kort tid, plötsligt blev jag igenkänd på stan, folk ville göra intervjuer och ta bilder, visst var det intensivt med det var samtidigt väldigt kul och jag kände verkligen att jag kunde njuta av det.
Som en del kanske minns blev det en del diskussioner kring Mariettes medverkan, det var framförallt några av de andra tävlande som tyckte det var orättvist för att Mariette redan var etablerad och hade släppt en platta.
– Den diskussonen la sig ganska snabbt säger Mariette, produktionen gjorde direkt klart att det var ok. Även om jag hade gett ut en platta så var det ju på mitt eget bolag, och jag kände att jag hade hur mycket som helst att lära. Det är många Idol-deltagare blivit erbjudna skivkontrakt efter programmet men för Mariette har det aldrig varit aktuellt, hon vill ligga kvar på sitt eget bolag där hon har full kontroll och får göra den musik hon vill.

En annan sak det skrevs mycket om under Idol-tiden är det faktum att Mariette har en flickvän, något hon är helt öppen med.
– För mig var det inte en så stor grej egentligen säger Mariette, en av fredagsfinalerna hade kärlekstema och då kändes de het naturligt att sjunga en låt till min flickvän. Men jag fick jättemycket reaktioner efteråt, och de var faktiskt bara positiva. Det är många som hört av sig och som säger sig ha fått styrka av att jag vågar vara så öppen, och det känns ju helt underbart. Året efter Idol fick Mariette till och med utmärkelsen ”Årets Homo” på QX-galan, och det är en utmärkelse hon är väldigt stolt över.

Mariette har gjort många Pride-spelningar både före och efter utmärkelsen och tycker att dessa spelningar är bland de roligaste, så vem vet, med lite tur kanske vi får se henne hemma i Halmstad i sommar om Halmstad nu ska få en egen Pride?

Namn: Mariette Hansson
Ålder: 32 år
Bor: Stockholm
Familj: Sambo

3 saker folk inte vet om mig:
1. Jag gråter när jag lyssnar på Ani DiFrancos You had time.
2. Jag kan inte stå still när jag pratar i telefon.
3. Jag kan knyta en körsbärsstjälk med tungan.

Text: Martina Lindh-Lidberg
Foto: Sonny Boy Gustafsson