5 tips för viktnedgång

Nytt år, nya möjligheter brukar det heta. Många av nyårslöftena som yttras på nyårsafton handlar om träning och hälsa, och kanske mer specifikt om att gå ner ett par kilo i vikt. Du som läser detta är måhända mitt uppe i ditt eget nyårslöfte, som du stolt yttrade i champangedimman under nyårsnatten, och sliter och stånkar på det lokala gymmet eller ute i löparspåret. För att vägen mot målet ska bli något enklare kommer här fem tips som kan hjälpa dig med din viktnedgång, tips som också kan appliceras för den som vill leva ett mer hälsosamt liv.

Styrketräning
Muskelmassa är väldigt hälsosamt att bära runt på och minskar risken för en mängd välfärdssjukdomar som till exempel diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Muskelmassa ger också en ökad styrka och energi vilket kan höja livskvalitén och man behöver inte ens vara fåfäng för att tycka att muskler tenderar att se bra ut på både kvinnor och män. Ur viktnedgångssynpunkt är styrketräning ett effektiv sätt att gå ner i vikt. Själva träningen bränner en hel del kalorier och muskelbyggandet håller din kaloriförbränning hög över tid. Vid regelbunden styrketräning håller du kroppens ämnesomsättning på en hög nivå som i förlängningen kan ge en effektiv och hälsosam viktnedgång. Två styrketräningspass per vecka där du tränar
igenom hela kroppen är fullt tillräckligt för dem flesta.

Sömn
I dagens moderna samhälle knuffas sömn allt längre bort från det som prioriteras. Det har blivit en statussymbol att sova en kortare tid på dygnet för då är man ambitiös, arbetar hårt, hinner med familjelivet och följer flertalet serier på viaplay och HBO. Lite sömn ska inte vara synonymt som statussymbol och sömnbrist påverkar mängder av processer i din kropp som direkt eller indirekt leder till sämre hälsa. Att sova för lite är inte heller bra för den som vill gå ner i vikt då sömnbrist leder till minskad energiförbrukning och ett ökat sug efter godsaker. Bristen på sömn ger oss även mindre ork för motion, vilket kan leda till minskning av vår kaloriförbrukning. 7-8 timmars sömn, 7 dagar i veckan gör inte att vi per definition går ner i vikt. Däremot ger regelbunden sömn oss väldigt bra förutsättningar för viktnedgång.

Öka intaget av protein
Protein hjälper dig bibehålla muskelmassa och tappa mer fett vid viktnedgång och mer protein i kosten håller oss mättare längre, vilket såklart är positivt om man försöker gå ner i vikt. Bra proteinkällor från livsmedel är bland annat kött och fisk, ägg, bönor och linser samt nötter och frön.

Öka din kaloriförbrukning
Det är inget magiskt med en morgonpromenad, även om många tror det. Däremot är (morgon)promenader ett bra sätt att öka din kaloriförbrukning och förbättra din allmänna hälsa, speciellt om man för övrigt har en stillasittande vardag. En ökad kaloriförbrukning gör att vi lättare kan hamna på energiunderskott, vilket är en förutsättning för viktnedgång.

Ät bra mat
Maten kommer med största sannolikhet ha störst betydelse om du lyckas med din viktnedgång eller inte. Det är via maten vi kan göra de största skillnaderna i vår dagliga energibalans. Bra mat för mig är näringsrik, mättar bra och är inte särskilt raffinerad. Exempel på bra livsmedel är fisk, kyckling, frukt och grönsaker, potatis, baljväxter, matgryn (ris, bulgur, quinoa t.ex.), kvarg och keso.

Hur gör vi med skräpmaten då? Givetvis behöver den inte uteslutas helt men begränsa skräpmaten så att den utgör en minoritet av ditt matintag.

Mikael Alm
Friskis & Svettis