Från Östra Kvarn till Miami Beach

Han har målat sedan han var fem-sex år gammal. Även om han sedan tog beslutet att arbeta med reklam, vilket han fortfarande gör, har målandet och konstintresset hela tiden löpt som en röd tråd genom tillvaron för Tony Nilsson. Den tionde februari är det dags för hans sista vernissage på Östra Kvarn innan flyttlasset går in till Ängelholm.

– Sedan jag skaffade min första ateljé på Valhall Park 2011 har förutsättningarna för att kunna ägna mig åt målandet blommat ut, inleder Tony.
Att kunna ha allt framme istället för att behöva ställa fram och plocka bort allt är en stor skillnad. Sedan vi flyttade hit till Östra Kvarn har jag kunnat ha både ateljé och galleri på nedre plan vilket betytt mycket. Men nu är fastigheten såld så nu kör jag sista utställningen här innan det är dags att börja packa!

Det första som slår mig när jag sitter och dricker kaffe med Tony är hans driv som konstnär. Här är det inget flummande utan 05.00 varje morgon ringer klockan och sedan är det två timmars målande innan det är dags att bege sig till jobbet på den egna reklambyrån WOW, proceduren upprepas sedan igen på kvällen med två timmar i ateljén. Med tanke på detta tempo är det kanske inte så konstigt att det står tavlor precis överallt i rummen, men disciplin är också en förutsättning för att hålla gallerister runtom i världen på gott humör.
– Man skulle kunna säga att jag slog internationellt för något år sedan, skrattar Tony. En amerikansk konsttidning hittade mig och gjorde ett reportage på arton sidor. Sedan rullade det på med en utställning i London hösten 2015 vilket verkligen gav mersmak. Detta i sin tur ledde till en förfrågan från Miami där jag hade en sommarutställning förra året, en utställning som sedan förlängdes till årsskiftet.

Just nu målas det för fullt inför Art Basel som går av stapeln i november/december i år. Men samtidigt som namnet Tony Nilsson börjat sprida sig över världen fortsätter han med sina lokala utställningar, som genom året varit på allt från Valhall Park och Brännborn Center till Friskis & Svettis, Hembygdsparken och Stadshuset.
– Just nu är jag lite nyfiken på Köpenhamn, jag tror att min konst skulle passa den publiken och där finns en intressant konstscen, så jag hoppas kunna hitta en representant där i framtiden.

På frågan hur han skulle vilja beskriva sin egen konst blir Tony lite mer svävande, det märks att han inte vill sätta en etikett på sin produktion men efter att ha pressat honom lite får jag dock en ungefärlig beskrivning.
– Om man ska sätta någon form av ism på min konst så är det expressionismen som jag ligger närmast, samtidigt tycker jag att det finns mycket humor och underliggande budskap i det jag gör. Sedan mycket naket, skrattar Tony igen.

Blir du nyfiken på Tony Nilsson som fått Miami och London att gå i spinn? Då ska du absolut bege dig till Östra Kvarn helgen 10-12 februari, vernissage mellan 16.00 och 19.00 på fredagen! Vi ses väl där?