Tjugo år av byggande i Killeröd

Till våren är det tjugo år sedan Dick och Eva Schacht bestämde sig för att bygga ett café uppe på Hallandsåsen. Från idé till invigning tog det nio veckor och den 28 juni 1997 kunde Carl Johan Bernadotte och hans hustru Gunnila inviga den anläggning som idag växt långt mycket mer än grundarna ens kunnat drömma om.

– Bageriet hade vi byggt redan två år tidigare, berättar Dick. Men då var tanken att driva det som ett leveransbageri men när tanken på ett café dök upp var det bara att börja bygga och det har vi gjort sedan dess, hela familjen har varit engagerad och i princip allt är byggt på plats av oss själva.

Att det var greveparet Bernadotte som invigde Café Killeröd var egentligen en slump. Dick och Eva hade blivit bekanta med det paret året innan och som de uppskattade och respekterade ambassadörer Carl Johan och Gunnila var för hela Bjärehalvön föll det sig naturligt att ställa frågan om de ville inviga satsningen.
– På detta följde att vi skapade våra numera välkända Carl Johan Bernadotte Tryffelbiskvier samt tårtor, berättar Dick. De är helt unika då de är de enda bakverk som fått äran att använda namnet Bernadotte och det är vi mycket stolta över, de säljs enbart här och i samarbete med Heberleins i Förslöv till deras catering.

Att Carl Johan Bernadotte kommit att betyda mycket för Café KIlleröd går inte att ta miste på och i samband med nästa års jubileum kommer man därför att ta fram en helt nya produkt för att hedra hans minne. Det blir afternoon tea i Carl Johans anda och med Dicks touch så att det förmedlar andan i Killeröd.
– Vi kör igång med vårt afternoon tea den 6 januari och det börjar redan bli fullbokat, berättar Eva. Tanken kom upp när vi var i Dubai och blev serverade afternoon tea med champagne och alla tillbehör. Vi kände att detta hade passat perfekt hos oss och började direkt att fundera på hur vårt upplägg skulle se ut.

Dick berättar med ett leende att personalen på restaurangen nog aldrig tidigare varit med om att en gäst provat samtliga kakor och dessutom ätit upp dem alla. Men allt måste testas!
– Vi kände att de torra engelska scones som oftast serveras inte var något för oss så det blir Killeröds scones som jag lovar är så mycket bättre. Till detta är det vispad grädde och två sorters sylt. Fyra snittar med rökt lax, räkor, löjrom och Fois Gras, småkakor, kaffe eller te samt ett glas alkoholfri bubblande vin.

I Dubai hittade familjen Schacht inte bara idéen till afternoon tea utan också de fantastiska faten som detta kommer att serveras på. Givetvis är de i guld, som så mycket annat på Café Killeröd och Dick sticker inte under stolen med att han älskar den exklusiva känslan och han berättar att den ska utvecklas ännu mer framöver.
– Vi har byggt oavbrutet i tjugo år och det känns som att vi kommer att fortsätta länge till. Nu har Max, vår son, klivit in i företaget på allvar och tillsammans arbetar vi hela tiden med att utvecklas och förnya. Vissa kanske tycker att allt guld är för mycket men vi tycker om det och vår gäster älskar miljön, det märker vi om inte annat på de omdömen vi får på olika bedömningskanaler på nätet.

I skrivande stund är Café Killeröd etta på Tripadvisor och omdömena som strömmar in är oftast lyriska. Inte minst hyllas personalen, miljön och självklart kvalitén på de som serveras.

”Svårt att tänka sig att det fanns ett sånt fint ställe mitt ute på landet. Vi beställde kaffe och vetebröd och det var inte något torrt äldre bakverk det inte.”

”Trevlig utsikt över ängarna, sundet och skogen och mysig lugn atmosfär denna sista lördag i oktober 2016. Räkmackan, woooooooow så god den är. Man måste skämma bort sig själv lite då och då, i detta cafe där allt går i guldets färger.”

”Vackert beläget schweizeri med utsikt över Skälderviken mot Kullaberg. Ägaren är konditormästare utbildad i den tysk-schweiziska traditionen och har tagit med sig både bakverk och inredning från hemlandet. med den äran!”

Ett besök på Café Killeröd är en upplevelse i så många olika dimensioner. Utsikten är ett kapitel för sig, miljön som skapats liknar inget annat du kan uppleva på Bjärehalvön och bakom varje bakverk som serveras står Dick och hans medarbetares passion som en garanti.
– Våra medarbetare är det absolut viktigaste, avslutar Dick. Utan dem hade inget varit detsamma och vi har ett tjugotal fantastiska tjejer från trakten som arbetar här hela sommaren och sedan under helgerna året om.

Tillsammans skapar vi gästernas upplevelse!