Magnus Uggla är kung

I januari 2013 hade krogshowen ”Magnus den Store” premiär på Hamburger Börs i Stockholm och spelades hela våren inför utsålda hus. I september tog Uggla succén vidare till Rondo i Göteborg och även där har han spelat inför utsåld salong kväll efter kväll. Över 100 föreställningar sedan årets början och fler än 100 000 personer kommer ha sett ”Magnus den Store” innan årets slut. Magnus Uggla är kung.

uggla1

Däremellan har Uggla sänt radio, åkt på sommarturné där han kört en hitkavalkad och i mars 2014 är det alltså dags att ta krogshowen ut på turné i totalt 9 städer.

Du började studera vid Calle Flygare Teaterskola i mitten av 1970-talet, var det egentligen skådespelare du ville bli?
– Kanske. Men med tanke på att jag blev relegerad när jag kom försent OCH bakis till en generalrepetition så var det nog livet som rockstjärna som lockade mer. Trots relegering har jag ju ändå fått testa på skådespelarlivet, så det är inget synd om mig…

Du har en väldigt lång karriär bakom dig och du startade ditt första band redan 1968. Berätta!
– Haha, ok. Mitt första band startade jag med några grannar vi hade i Nacka. Bandnamnet var JUSO som finurligt nog var en förkortning av allas första bokstav i respektive efternamn. Vi spelade Black Sabbath-inspirerad hårdrock och hade inte speciellt många fans. Vi splittrades efter några år när jag flyttade in till stan.
– 1975 släppte jag mitt första album Om Bobbo Viking och efter det blev det ytterligare 16 plattor. Däremellan har jag bland annat varit med i filmer (Bluffstop, G, Falsk som vatten, Sex, lögner och videovåld), spelat musikal (Tiggarens Opera), spelat revyer (Knäpp igen, Uggla Rheborg Ulveson, Ugglas revy), varit både TV- och radioprogramledare (Var fan är mitt band, Var fan är min revy, The Voice, Så mycket bättre, Uggla i P4). Och så krogshowerna förstås (Nya drygare Uggla, Best in show, Magnus den Store).
– Många undrar hur jag orkar, även jag själv ibland. Jag tror det beror på att jag har så jävla roligt på jobbet. Och jag har aldrig varit i bättre form än nu.

Du har fått Povel Ramels Karamelodikt-stipendium och även Karl Gerhard-sällskapets stipendium. Vad har du för förebilder?
– Förutom mina föräldrar så är det väl just Karl Gerhard.

Du har fått flera utmärkelser för din musik, vad betyder texter för dig?
– De betyder allt. Jag pratar aldrig om mina egna texter, jag vill att den som lyssnar på mina låtar ska tolka dem på sitt eget sätt.

Du deltog i programmet ”Så mycket bättre”, tvekade du någon gång på om du ville delta? Vad fick du med dig i bagaget efteråt?
– Näe, jag tvekade aldrig. Däremot tog det några gånger innan jag tackade ja eftersom det inte funkade med mitt schema förrän just förrförra året.
– Och med tanke på vilket gäng vi var så måste jag nog säga att det var en fullträff.
– Förutom att ”Jag och min far” blev en stor hit med en enorm respons från alla möjliga håll så fick jag även vänner för livet.

Under många år har du jobbat med en mängd olika artister, gjort TV-program och även haft filmroller. Höjdpunkter?
– Massor. Men första gången jag fått gåshud på scenen var faktiskt i somras när jag spelade ”Jag och min far” på Allsången. Det var något magiskt över den kvällen och responsen från publiken gav mig rysningar. Sen hände det igen, bara någon månad senare, i Sunne när jag var ute på turné. Publiken ville aldrig gå hem. Grym känsla!

Innan jul hade ”Jag och min far” legat på Svensktoppen i över 1 år. I TV-programmet ”The Voice” deltog du som coach till personer som ville satsa på musik. Vilka är dina erfarenheter och vad krävs för att slå sig fram idag om man vill satsa på att bli artist/musiker?
– Lita på din intuition men omge dig även med bra och ärliga människor. Jasägare för dig knappast framåt.
– Och ha kul, annars är det ju bara att lägga ner.

Vad är det vi inte vet om Magnus Uggla?
– Jag tror inte att så många vet att jag kan buktala. Det började som ett vad med min son och jag vann. De som kommer till min krogshow i april kommer få se mina skills då jag gör ett nummer tillsammans med min kompis Glenn.

Magnus Uggla är stor, framstående, gigantisk och enastående. Han är The King. Häng med #kunguggla på en personlig och musikalisk resa genom hans absoluta favoritämne, sig själv. I en helt nyskriven krogshow avslöjar Magnus händelser från sitt liv, saker som han aldrig någonsin tidigare pratat om. Det blir en röjig, rockig, humoristisk och överraskande show där kungen själv tillsammans med sitt hov av musiker och dansare bjuder på en mix av nya låtar och massor av välkända hits. Men bara de av
betydelse. Resten skiter han som bekant i. En krogshow för kung och fosterland. Eller från foster till kung, om ni så vill och 28-19 mars intar han Helsingborg Arena.

Namn: Per Allan Magnus Uggla
Ålder: 59 År
Annorlunda talang: Buktalar
Dröm: Ingen, lever redan min döm.
Motto: Kom i tid!
Dricker helst: Vin
Favoritplats: Bilen
Ser på: Diverse tv-serier på HBO.

Text: Eva Mellqvist
Foto: Press