Månadens bjäreprofiler: Hampus och Hugo Nilsson

twins1

Årets största högtid står för dörren. Detta till ära bjuder vi på en julspecial. Det blir två Bjäreprofiler för priset av en. Dessutom spektakulära avslöjanden om tomtens identitet. Med stor glädje presenterar vi norra Skånes mest förväntansfulla tvillingar, Hampus och Hugo Nilsson.

Tiden går fort när man har roligt. Efter ännu ett intressant år har det nu blivit dags att knyta ihop säcken. Julpyntet är framme, lussekatterna bakade, glöggen avsmakad och ”Last Christmas” snurrar från morgon till kväll. Nedräkningen pågår för fullt och dopparedagen väntar alldeles runt hörnet. Två som verkligen ser fram emot de kommande festligheterna är tvillingarna Hampus och Hugo Nilsson i Förslöv.
– Jättekul med jul, säger Hugo och skrattar glatt.
– Jaaaa, julkul, tjoar Hampus instämmande.

Trots sin mycket unga ålder har tvillingbröderna imponerande kunskaper i skandinavisk mytologi. De vet nämligen massor om en rundnätt, skäggig man som brukar åka runt med åtta renar och klättra ner i folks skorstenar.
– Tomten har vantar och mössa och säger ”hohoho”, förklarar Hampus sakkunnigt.
– Jag tror han heter Skumberg, fortsätter Hugo och bjuder på en lika överraskande som djärv teori om vem som döljer sig bakom den röda luvan.

Enligt folksägen är Jultomten främst givmild mot välartade barn. Detta innebär inga som helst problem, menar tvillingarna.
– Jag snäll och ”Hampe” också snäll, försäkrar Hugo och ger sin bror en öm kram.
– Kanske brandbil i present, hoppas Hampus och ler så rart att ingen tomte med självaktning borde kunna neka honom hans blygsamma önskan.

Efter detta har tvillingparet inte riktigt tid att låta sig intervjuas längre. Hugo vill hellre leka med labradoren Baxie och Hampus bestämmer sig för att titta på en skojig, tecknad film. Vi vänder oss därför till deras mamma, Ulrika Nilsson, och frågar om hon har något speciellt inplanerat inför jul.
– Traditioner är viktiga för mig, berättar hon. Det är med stor värme jag tänker tillbaka på min barndoms jular. Nu hoppas jag kunna föra över lika fina minnen till mina egna barn. Så Hampus, Hugo och jag ska både julpyssla och julbaka. Precis som förra året kommer vi att bjuda in några andra mammor och barn. Men den här gången lagar vi nog ingen knäck. I fjol blev det nämligen lite kaotiskt och jag hittade knäckbitar i hela huset långt in på det nya året…

Ulrika ser även fram emot julafton, som ska firas med nära och kära.
– Först ska Hampus och Hugo följa med sin gammelmormor till en krubbgudstjänst i Grevie kyrka. Sedan är släkten hembjuden till oss. Vi kommer nog att bli fjorton personer, fem hundar och en katt. Som tur är går djuren bra ihop, haha. Det blir julmys för hela slanten med knytkalas, lekar och dans runt granen!

Familjen är bosatt i Förslöv, där de trivs alldeles utmärkt.
– Läget är perfekt, menar Ulrika. Vi har nära till både havet och skogen samtidigt som Ängelholm bara ligger ett stenkast bort. Här finns dessutom mycket att göra för barnen. Fin natur, bra lekplatser och ett imponerande utbud av fritidsaktiviteter.

Hur skulle en perfekt vinterdag på Bjäre se ut för er?
– Det skulle vara en vacker februaridag när solen gnistrade i snön. Vi skulle klä tvillingarna varmt, packa en liten matsäck och bege oss till pulkabacken tillsammans med ett par andra barnfamiljer. Där skulle vi leka, stoja och ha jätteroligt. Kanske skulle vi bygga en snögubbe eller snölykta också? Sedan skulle vi grilla korv, dricka varm choklad och verkligen njuta av det härliga vintervädret!

Namn: Hampus och Hugo Nilsson
Ålder: 2,5
Äter: Köttfärssås
Dricker: Mjölk
Lyssnar på: ”Blinka lilla stjärna”
Tittar på: Alfons Åberg
Familj: Mamma Ulrika, pappa Marcus, hundarna Baxie och Zeb

Månadens Bjäreprofil presenteras tillsammans med Bjäre Retro
Text & foto: Johan Arenbo och Ellinor Innala-Nilsson