Månadens bjäreprofil: Gunnel Jönsson

Efter nästan tjugofem år som butiksägare bestämde hon sig för att gå i en ny riktning och förverkliga sin ungdomsdröm. Möt månadens Bjäreprofil, den blivande bibliotekarien Gunnel Jönsson.

gunnel1

”Läsning är för själen vad motion är för kroppen”, skrev en gång den irländske politikern och tidningsmakaren Richard Steele. Kloka ord, som de flesta litteraturälskare kan instämma i. Inte minst Gunnel Jönsson från Båstad, som alltid har en trave böcker på nattduksbordet.
– Jag tycker om att litteraturen kan öppna portar till nya världar och få läsaren att upptäcka nya sidor hos sig själv, berättar hon. Men tyvärr har jag inte hunnit läsa så mycket som jag skulle vilja de senaste åren. Därför känns det extra bra när jag nu får tillfälle att försvinna in i en bra bok.

Gunnel är en allätare, som slukar allt från biografier och moderna deckare till tidlösa klassiker. Två verk som har gjort extra stort intryck på henne är Kerstin Ekmans ”Händelser vid vatten” och Émile Zolas ”Thérèse Raquin”.
– ”Händelser vid vatten” är en mörk och komplex historia om ett dubbelmord. Jag fascineras av hur detaljerat skriven den är och hur välgjorda huvudpersonerna är. ”Thérèse Raquin” är en intressant studie av den mänskliga naturen, som skapade mycket samhällsdebatt under sent 1800-tal. Båda två är böcker som jag varmt kan rekommendera, och som det är omöjligt att lägga ifrån sig när man väl börjat läsa dem.

Passande nog påbörjade Gunnel en bibliotekarieutbildning för tre år sedan.
– Visst var det ett stort steg att börja på en högskoleutbildning när man är i femtioårsåldern, men när tillfället öppnade sig att läsa på distans tvekade jag inte. Jag kom in på bibliotekarieutbildningen redan för 30 år sedan, men då gick det inte att genomföra rent praktiskt. Så jag började jobba istället. Men efter några år på Komvux i Båstad, med fantastiska lärare, så började jag alltså på Borås Bibliotekshögskolas distansutbildning häromåret. Nu har jag knappt ett år kvar och måste säga att utan min tid på Komvux hade jag nog inte klarat övergången från yrkesliv till studier på den här nivån.

Vid sidan av studierna har hon ett vikariat på Ängelholms stadsbibliotek och på Skäldervikens folk- och skolbibliotek.
– De två biblioteken är en är en bra kombination. I Ängelholm är det nästan alltid mycket folk och programverksamheten, med aktiviteter som boksamtal för allmänheten, är jätterolig. I Skälderviken möter jag barnen som lånar och läser många böcker. När vikariatet tar slut hoppas jag få tillfälle att jobba hemma i Båstad också.

Innan Gunnel började läsa till bibliotekarie drev hon affären Allt Möjligt i Båstad.
– Jag sålde maskeradartiklar, smycken, kort och en del egentillverkade grejer. Det var kul, men när näthandeln växte lönade sig butiken tyvärr inte längre. Fast samtidigt kände jag att det var dags att gå vidare, så avvecklingen kom vid ett ganska bra tillfälle.

Även om studierna och bibliotekstjänsterna upptar det mesta av Gunnels tid, har hon planer inför sommaren.
– Jag ser fram emot en resa till Gotland och fina Fårö i vår gamla husbil. Den är inte speciellt stor och man kan faktiskt knappt ens mötas i gången. Mellan varven kan det nog bli en ”tålamodsprövning” för både maken, hunden och mig, men vi brukar kunna samsas på den lilla ytan som är väl genomtänkt av tillverkarna.

Gunnel är en genuin Bjärebo, som är född i Hov och numera bor i centrala Båstad.
– Även om jag gillar att besöka storstäder som Berlin och tycker att pulsen där är härlig, så är jag mer av en småstadsmänniska. Jag behöver öppna ytor och ljus, där man kan andas och ha lite plats för sig själv. Båstad är fantastiskt och jag är särskilt förtjust i kustremsan och närheten till havet. Hela Bjäre, med sin omväxlande natur och sina öppna landskap, är förresten otroligt fint.

Hur ser då en perfekt dag på Bjäre ut?
– För mig skulle det vara en sommardag som börjar med en tur till Hovs Hallar. Där går vi en runda med hunden, njuter av de otroliga vyerna och äter en glass. Efter det besöker vi min mor, dricker en kopp kaffe och spelar ett par rundor kort. På kvällen kommer sedan söner eller vänner på besök och vi äter något gott i hamnen, på till exempel Svenssons Bodar eller Café Badkrukan, och tittar på folklivet innan vi cyklar hem i sommarnatten.

Namn: Gunnel Jönsson
Ålder: 55
Äter: Helst mors ”äggakaga” med lingon och stekt fläsk
Dricker: Vanligt vatten, vin eller öl
Lyssnar på: David Bowie
Tittar på: Grey’s Anatomy

Månadens Bjäreprofil presenteras tillsammans med Bjäre Retro
Text: Johan Arenbo
Foto: Ellinor Innala Nilsson