Ett kvarts sekel på Bäckdalen

De tre första dagarna i maj är det kalas på Bäckdalens Handelsträdgård i Hallavara. Tjugofem år har gått sedan Anders och Margareta tog över anläggningen, som byggdes redan på 40-talet, och det ska självklart firas rejält.

backdalen1
Tjugofem år har gått sedan Anders och Margareta tog över anläggningen!

Det kommer att bjudas på en historisk örtagårdsvandring med provsmakning av färska örtteer och färska örtsallader från den egna ekologiska odlingen. För det som känner för att röra på sig blir det även en tipspromenad i den fantastiska naturen som omger handelsträdgården. Det finns möjlighet att plantera och blanda blommor och kryddväxter tillsammans med Bäckdalens kunniga personal. På kvällen den 3 maj är det avslutande vårjazz i Orangeriet.

Inför det stundande jubileet gjorde Bjäreliv ett besök och fick en guidad tur i den inspirerande anläggningen. Det märks absolut att det är gamla växthus och att det byggts till och byggts om genom åren men den charm och den känsla som detta för med sig finns det inget modernt växthus som kan konkurrera med.

backdalen2

Anders guidar oss genom de olika delarna och på resans gång stannar vi till och provsmakar, för det mesta är faktiskt ätbart. Genom året har tomaterna och kryddväxterna kommit att bli Bäckdalens signum och även om det fortfarande odlas andra växter så är det de ätbara som dominerar.
– Vi har varit ekologiskt certifierade sedan 2000, berättar Anders, men vi arbetade ekologiskt långt innan dess. Idag är allt som är ätbart här ekologiskt odlat direkt i jorden.

backdalen3

Mellan fyrtio och sextio olika tomater tas fram inför varje säsong och alla säljs direkt på plats i Hallavara. Mycket av de som odlas idag används i det egna caféet som byggdes för ett antal år sedan och som snabbt etablerat sig på cafékartan. Inte minst det fina omnämnandet i White Guide vittnar om att Orangeriet på Bäckdalen är något alldeles extra.
– Vi bakar allt på plats och arbetar så långt det går bara med lokala varor som vi kör runt och köper in, berättar Anders. För att kunna hålla den kvalitet vi vill ha så är det det absolut bästa sättet. Att det hunnit gå tjugofem år sedan starten tar paret med ro. Margareta konstaterar att det är därför de målar om regelbundet, för att det ska hålla i tjugofem år till.

Text: Joakim Ormsmarck
Foto: Julia S Ormsmarck