I Brännalt bakom Östra Karup sjuder det av liv. När vi besöker Linda Svensson och hennes dotter Wilma på gården en solig vårdag möts vi inte bara av katter och höns utan även av massa får och hela 25 stycken små lamm. Och det är inte vilka lamm som helst utan det är den utrotningshotade lantrasen svenskt finullsfår.
Linda har haft finullsfår sedan 2002.
Det märks tydligt att får är flockdjur och lammen är ännu små, för vart mammorna än går, följer lammen efter. Vi stiger in i hagen och de nyfikna djuren med sina mjuka pälsar kommer snabbt fram till oss för att hälsa. Finullstackorna är omtänksamma mammor och de håller koll på sina lamm.
– Det är inte ovanligt att tackorna får tre eller flera lamm, berättar Linda. I år har vi fått 25 lamm.
Linda har haft får sedan 2002. Finullsfåret är en utrotningshotad lantras och de fåren som finns hos Linda har alla härstamningsbevis. Svenska Finullsföreningen bildades 1988 främst för att rädda finullsrasen, eftersom dess egenskaper gjort den mycket attraktiv i korsningar med utländska köttraser. Finullsfåren finns i tre färger vit, svart och brun. Deras ull är väldigt mjuk och kläder som är gjorda av den finkrusiga finullen är så mjuk att man kan bära dem in på bara kroppen utan att den sticks.
– Jag jobbar främst med att få upp en god kvalité på de bruna djuren. Det är en utmaning vilket jag brinner för eftersom det är den färgen som det finns minst av, och så är de så naturligt vackra!
Vid cirka fyra månader blir lammen ull- och kroppsbedömda. Lammen med de rätta förutsättningarna får sedan förhoppningsvis ge sina gener vidare som tackor och baggar. Linda, som också arbetar inom förskola är aktiv som skolambassadör genom LRF. Där ska man vara en länk mellan förskolan och skola och då kan vi erbjuda gårdsbesök och även besök på skolorna för att informera.
– Det är kul att barnen får kunskap om lantbruket på barnens nivå, som förr var en så naturlig del av livet men nu har blivit allt mer främmande. Barnen i dag har dålig koll var maten kommer från och hur. Får man större inblick hoppas vi också på att svenskt och närproducerade produkter får ett större värde, menar Linda. Lantbruken i Sverige idag minskar radikalt och mer, och mer importeras av de varor som vi själva kan producera!
Wilma håller upp lille Nisse, som är en av hela 5 syskon i kullen. Finullen är så mjuk att man kan bära den in på bara kroppen utan att den sticks.
Fakta om finullsfåren:
Finullsfåret har sitt ursprung i det nordeuropeiska, kortsvansade lantrasfåret. Finullsfåren finns i hela landet men har sin största utbredning i södra och mellersta Sverige. Rasens kännetecken Rasen kännetecknas av hög fruktsamhet, goda modersegenskaper och en hög mjölkproduktion.
Finullsfåret har en mjuk glansig och silkig samt finfibrig och finkrusig ull i de tre färgvarianterna vitt, svart och brunt. Huvud och ben ska vara ullfria och även svansens nedre del är ullfri. Vuxenvikten för tackor är 50-70 kg och för baggar 80-100 kg.
TIPS!
Väl värt ett besök är Fårets dag söndagen den 13 juli i Boarps hembygdsgård med trevliga aktiviteter för hela familjen. Visning av olika fårraser, fårklippning, vallning och agility. Man kan åka häst och vagn, titta på djurhage med kaniner som man kan gå in och klappa. Barnpyssel, bland annat ”Gör ditt eget lamm”. Fina hantverksprodukter, grillmat och mycket mer.
Text & bild: Julia S Ormsmarck