Canelé med smak av vanilj & apelsin

Baka dina egna caneles, dessa ljuvliga små franska bakelserna. Här får du
ett riktigt juligt recept. En canelé (uttalas kanölé) är ett litet bakverk med
ursprung från regionen Bordeaux i sydvästra Frankrike.

canele-featureSmå caneléformar, 20 st, 4,5 cm i diameter

Ingredienser
50 g smör
5 dl mjölk
1 tsk havssalt
1/2 tsk vaniljpulver
3 tsk Dansukker Vaniljsocker
4 dl Dansukker Florsocker
1 1/2 dl vetemjöl
2 ägg
2 äggulor
3 msk mörk rom
1 msk Dansukker Muscovadosirap
Skal från 1 apelsin
Formar:
25 g smör
25 g bivax Bivax kan hittas på www. hemgjord.se

Dag 1:
Mät upp smör, mjölk och salt i en kastrull. Hetta upp mjölken tillsammans med vaniljpulver och vaniljsocker tills den nästan kokar. Dra kastrullen från plattan och låt svalna. Mät upp florsocker och mjöl och sikta ner det i en bunke. Rör ihop ägg och äggulor försiktigt med en gaffel. Rör ner äggen i mjöl och sockerblandningen och rör ner mjölkblandningen lite i taget med en slickepott. Om det har blivit lite klumpar kan smeten silas. Tillsätt rom, Muscovadosirap och apelsinskalet och rör ihop. Täck bunken med plastfolie och låt stå i kylen minst ett dygn.
Ta ur vaniljstången innan du häller upp i formarna.

Dag 2:
Sätt ugnen på 250 °C. Smält smör och bivax till formarna på låg värme i en kastrull, värm formarna en stund i ugnen (annars blir det för mycket bivax på kanterna). Fyll den första formen med bivaxblandningen, tänk på att hela formen täcks och häll sedan över i nästa form, och nästa. Ställ formarna upp och ner och låt dem rinna av lite och ställ sedan i kylen 10 minuter. Häll upp smeten i formarna och lämna 5 millimeter till kanten. Sätt in plåten i ugnen och sänk temperaturen till 175° C. Grädda i 60 – 90 minuter. Ta ut en kaka och lossa från formen. Är kakan för blek så låter du resten stå kvar i ugnen en stund till. Kakan ska vara brun på utsidan men lite krämig i mitten. Ta ut alla kakor och lossa dem från formarna. Förvara dem luftigt så den knapriga ytan inte förstörs.