Utöver Lars Trysberg utförs även tjänsterna av kollegorna Michael Bengtsson och Jonas Wennström. De bär alltid SITHS-kort och kan legitimera sig.
Sedan några år tillbaka erbjuder Båstads kommun pensionärer över 75 år, som bor permanent i kommunen, vaktmästarhjälp för vissa uppgifter i hemmet. Vi kallar det Bjäre Trygghetstjänst och det är helt gratis.
– Vi vill att alla ska känna sig trygga i sitt hem. I det ingår också att minimera risken för fall och andra olyckor. Så istället för att själv ge sig i kast med att sätta upp julgardinerna eller byta batterier i brandvarnaren, så erbjuder vi oss att göra det, säger Lars Trysberg, en av de tre som utför tjänsterna.
Utöver Lars Trysberg utförs även tjänsterna av kollegorna Michael Bengtsson och Jonas Wennström. De bär alltid SITHS-kort och kan legitimera sig. Samtliga arbetar även som deltidsbrandmän på räddningstjänsten och i sin tjänst som trygghetsmän använder de räddningstjänstens fordon.
– Vi kan även hämta ner eller sätta upp saker från vind, källare eller skåp. Vi kan byta proppar och lampor, sätta upp tavlor och andra för oss enklare arbetsuppgifter som kan utföras av en person. Men det handlar också mycket om förebyggande arbete genom att vi helt enkelt för en dialog om säkerhet och ger tips och råd.
Arbetsuppgifter som kräver yrkeskunniga hantverkare sådant som berör el, VVS, byte av glasrutor eller lås, ingår dock inte i Bjäre Trygghetstjänst. Inte heller uppgifter såsom trädgårdsskötsel och snöskottning. Då får man tillkalla en hantverkare eller trädgårdshjälp.
– Tanken är inte att vi skall vara en konkurrerande verksamhet till de privata aktörer som finns, utan att ta oss an sådana uppgifter som kan medföra en risk eftersom personer skulle försökt utföra dessa själva istället för att tillkalla hjälp, säger Lars.
Vill du komma i kontakt med Bjäre Trygghetstjänst, ring Jonas Wennström på 0431-776 10. Även yngre pensionärer kan få hjälp om det finns särskilda skäl.
FIP – alltid först på plats
När larmet går gäller det att vara på plats så snabbt som möjligt. Med FIP – Första Insats Person tjänar vi många livsviktiga minuter. I Båstads kommun finns tre brandstationer med deltidsbrandmän i ständig beredskap, redo att infinna sig på brandstationen så att första bilen kan lämna stationen inom fem minuter från att larmet gått. Därtill finns tre styrkeledare samt även en insatsledare som är gemensam för Båstads och Laholms kommuner.
Från att räddningstjänstens brandmän tidigare åkte ut på larm i samlad trupp, arbetar vi sedan 2007 med ett framgångsrikt koncept som kallas FIP – Första Insats Person. När larmet går åker idag den jourhavande styrkeledaren direkt till olycksplatsen. Till sin hjälp har de en egen FIP-bil, ständigt i sin närhet.
– Detta innebär att FIP alltid är först på plats och personen eller personerna som är i fara kan få hjälp betydligt snabbare, säger Michael Bengtsson, en av kommunens FIP i tätorten Båstad.
Bilarna ser man ofta köra omkring, dygnet runt, på olika ställen i kommunen. Det beror på att styrkeledarna har sina vanliga arbeten parallellt, men bilen är alltid med när de dagar och nätter då de har beredskap. Bilarna är utrustade med bland annat hjärtstartare, handbrandsläckare, sjukvårdsmateriel och syrgas.
– Vi räknar med att vi tjänar cirka tre minuter i insatstid, tack vare FIP. Vid ett hjärtstillestånd eller en brand är tiden dyrbar. FIP kan hinna göra mycket i väntan på att kollegorna ska komma fram.