Månadens bjäreprofil: Anna Lingmark

AnnaLingmark1

Hon spelar en viktig roll i Bjäres kulturliv, är sångerska i ett lovande punkband, har ett rum fyllt med spännande plantor och kommer att bli mamma flera hundra gånger i sommar. Låter det för bra för att vara sant? Nej då, för månadens Bjäreprofil, Anna Lingmark, är inget omöjligt.

Mycket är på gång i Förslöv. Det håller inte bara på att byggas en efterlängtad Pågatågsstation. Byn har dessutom fått ett nytt kulturhus, beläget i Bygdegården.
– Vi har fått en bra start, berättar Anna Lingmark, som är musiksamordnare för verksamheten. Det kom fler än 150 personer när vi hade Öppet Hus och lokalerna är i jättefint skick, tack vare fantastiska insatser från eldsjälarna i Bygdegårdsföreningen. Så nu ser vi verkligen fram emot att komma igång med arrangemangen senare i sommar.

Kulturhuset ska bli en träffpunkt där alla är välkomna. Ambitionen är att förbättra integrationen på Bjärehalvön, lyfta fram minoritetsgrupper, bjuda på varierade kulturevenemang och ge besökarna möjlighet att uttrycka sig kreativt.
– Det kommer att bli ett spännande smörgåsbord med aktiviteter inom musik, dans och teater, lovar Anna. Vi har dessutom stora planer, då vi hoppas kunna sätta samman världens största orkester för funktionsnedsatta, som ska uppträda på Norrvikens trädgårdar.

Anna är som klippt och skuren för jobbet, eftersom hon brinner för både kultur och sociala frågor.
– Det är en skön känsla att hjälpa till att bygga broar i samhället, poängterar hon. Men det är även roligt att kunna bidra med mina erfarenheter från musikbranschen.

Anna har nämligen sjungit i ett par band. Hennes senaste projekt heter Showdown State, spelar punkpop och hade nyligen framgångar med låten ”Deuce Revamped”, som låg överst på den röstbaserade listan Musikvideotoppen.
– Det är jättekul och smickrande att folk tycker om vad vi gör. Nästa steg blir att få klart vårt debutalbum och ge oss ut och presentera materialet på klubbarna.

När Anna inte jobbar i Bygdegården eller spelar in låtar med Showdown State ägnar hon sig gärna åt sin imponerande grönsaksodling.
– Vi har vigt ett helt rum i huset åt grödor. Minst 50 olika sorter, skulle jag gissa. Det är fascinerande att följa dem från frö till fullvuxen planta. Jag blir alltid lika glad när en ny grodd tittar fram. Det känns som att jag kommer att bli mamma flera hundra gånger i sommar, haha.

De gröna fingrarna kommer till stor nytta, eftersom både Anna och hennes man, Max, är övertygade veganer.
– Delvis handlar det om att vegansk mat är bra för kroppen, men huvudanledningen är att vi är stora djurvänner. Så det är ett etniskt ställningstagande och vi gör vårt bästa för att leva enligt mottot ”grym hälsa utan grymhet”.

Efter att ha tillbringat några år i Göteborg är Anna nu tillbaka i uppväxtorten Förslöv.
– Jag flyttade från Bjäre för att vidareutbilda mig och vidga mina vyer. Göteborg är en härlig stad och jag trivdes utmärkt, men efter ett tag drabbades jag ändå av hemlängtan. Bjärebygden kändes dessutom som rätt ställe att bilda familj på. Kort sagt är jag väldigt lycklig att vara tillbaka. Nu uppskattar jag Förslöv på ett mycket mer nyanserat sätt än förr.

Hur ser då en perfekt dag på Bjäre ut för dig?
– Jo, den skulle börja med att min man bjöd på hembakat surdegsbröd till frukost. Efter det skulle vi göra en utflykt med vår lille son. Kanske njuta av naturen i Sinarpsdalen eller promenera längs havet i Ranarpsstrand. På kvällen skulle jag nog bara vilja sitta hemma i trädgården, mumsa på några egenhändigt odlade tomater och titta på solnedgången.

Namn: Anna Lingmark
Ålder: 32
Äter: Hemlagad veganpizza
Dricker: Vatten
Lyssnar på: Tom Waits och Fleetwood Mac
Tittar på: House of Cards
Skulle vilja träffa: Gary L Francione, för att diskutera djurrätt

Månadens Bjäreprofil presenteras tillsammans med Bjäre Retro
Text: Johan Arenbo
Foto: Ellinor Innala Nilsson