Johan Olmarker om jobbet, livet & hälsan

Johan1

“Jag känner mig starkare både mentalt och fysiskt idag än innan beskedet!”

Efter tio år på Drivan flyttade Johan Olmarker för två år sedan sin butik till Entré och en ny resa påbörjades. Det har varit två tuffa år med enormt mycket arbete men samtidigt en utvecklande tid som gjort att han växt både som företagare och person. När Johan i april fick besked att han har prostatacancer fick han än en gång ett kvitto på sin egen styrka, han såg beskedet som en utmaning att ta sig an.

Har du alltid varit intresserad av sport och idrott?
– Ja, både att titta på, men framförallt att utöva själv. Jag har sysslat med många olika idrotter, men främst basket, tennis, löpning, och skidåkning. Och det är väl främst de idrotter jag sysslar med än i dag. Jag har alltid varit bred i mitt utövande, och aldrig specialiserat mig, vilket nog är en fördel idag när jag driver en sportbutik.

Har drömmen om en butik funnits lika länge som intresset?
– Faktum är att vi i tredje klass fick skriva vad vi ville bli när vi blev stora. Jag skrev polis, brandman eller så ville jag jobba i en sportaffär. Polis och brandman blev jag aldrig men nu står jag här i min sportaffär!

Hur startade butiken?
– Jag tog över en befintlig butik på Drivan 2003 som jag sedan utvecklade löpande. Men jag ville mer och det fanns inte de möjligheterna där uppe så när jag fick chansen att kasta mig ut i det oprövade och etablera butiken här på Entré så tog jag den. Jag hade ju givetvis ingen aning om hur det skulle gå, men jag kunde inte låta bli att testa.

Hur har de här två åren varit?
– Det har varit väldigt mycket arbete och mycket stress. Samtidigt har jag vuxit som människa och som företagare. Vi har fått ett kvitto på att det behövs en lokal sportbutik och jag personligen har fått ett kvitto på att jag är rätt person att driva den, det har stärkt min självkänsla mycket. Många av kunderna vi hade på Drivan har följt med hit och många nya har tillkommit.

Vad är knepet för att lyckas med en butik?
– Vi är en liten by och det innebär att du måste vara lyhörd hela tiden. Du måste vara dedikerad till det du gör och du måste anställa grymt bra personal. Jag har valt att gå på personlighet och min egen magkänsla, och inte så mycket på vad som står i CV:t. Du kan inte se det som att du går till jobbet, du måste se det som att du bejakar din egen livsstil.

I april fick du besked att du har cancer, berätta?
– Min inställning har alltid varit att du alltid ska göra det du kan för att hålla dig frisk för din egen skull men även för alla de du älskar och bryr dig om. Jag valde att göra ett PSA-prov för prostatacancer, trots att jag inte hade några symtom alls. Läkarna ville knappt låta mig göra det men jag stod på mig, det är jag tacksam för idag. Provet visade förhöjda värden och vidare undersökningar har visat att jag har en hyfsat aggressiv cancer som kommer att opereras nu i slutet av september.

johan2Hur mår du?
– Det som kanske är lite konstigt är att jag mår fantastiskt bra. När man får ett besked som detta så tror jag att rullgardinen dras ned för många men för mig var den direkta frågan jag ställde till mig själv; intressant, hur ska jag dra nytta av detta? Hur ska jag tackla det här? Det är självklart att jag tänker på sjukdomen väldigt ofta men jag har faktiskt inga negativa tankar kring cancern. Jag har den och nu ska den opereras bort.

Som utomstående låter det som en fantastisk inställning, är du så stark?
– Jag tror att du när du får ett sådant här besked även får ett kvitto på hur du är som person och hur du ser på livet och dess möjligheter. För mig är cancern ett steg i livet på samma sätt som så många andra, det är något jag ska klara av. Sedan kommer jag nog inte vara så kaxig när operationen närmar sig, och framförallt inte veckorna efter ingreppet. Men lagom till att julhandeln drar igång så skall jag vara fit for fight igen.

Har din omgivning hanterat det lika bra?
– Det är självklart att det är ett trauma för hela familjen men jag och min fru har alltid haft som inställning att vi ska kunna prata om allt, även med barnen, som man kanske annars undanhåller den här typen av besked. Nu fick vi verkligen möjlighet att prova den filosofin och det har fungerat väldigt bra.

Ser du annorlunda på cancer idag än du gjorde innan du fick diagnosen?
– Ja det gör jag nog. Jag vill gärna vara med och bidra till att göra något för de som drabbas, kanske kan jag ge cancern ett mjukare ansikte, ett friskt ansikte. Jag har aldrig mått bättre och varit i bättre form än jag är idag, den 19 september springer jag ”Fight cancer and run” i Göteborg med målet att klara milen på under 40 minuter. Sedan vill jag uppmana alla män att testa sig, vi blir inte kallade utan måste själva ta initiativet. Gör det, om inte för dig själv så för de du bryr dig om.

Hur har cancern påverkat ditt liv idag?
– Jag känner mig starkare både mentalt och fysiskt idag än innan beskedet. Jag har blivit känsligare och mer klarsynt. Jag njuter mer av allt och kan lättare bortse från det som är negativt eller mindre viktigt. Man skulle kunna säga att livet har berikats efter den 17 april, oavsett hur konstigt det kanske kan låta. Man börjar ställa sig själv frågor, är jobbet rätt? Vill jag bo här? Det är ganska häftigt att inse att de val jag gjort i livet är ganska exakt de jag velat.

Text: Joakim Ormsmarck
Foto: Julia S Ormsmarck