Winemakers dinner – på G. Swensons krog

I Torekov har G. Swensons Krog bjudit in vinmakare för att berätta och prova sina viner. Bjäreliv har ställt några frågor till Jarl Toremalm som äger och driver G. Swensons Krog.

winemaker1Varför satsar du på denna typ av evenemang?
– Jag har själv varit inbjuden till sådana här middagar genom åren. Det blir en speciell stämning när kockar och vinmakare skapar smaker tillsammans. Att få erbjuda det till mina gäster är en ynnest. Dessutom är G. Swensons Krog en vinkrog med cirka 150 olika viner som vi erbjuder våra gäster. Jag tycker att vinmakarmiddagar är naturligt i vårt koncept.

När började ni med detta?
– Idéen kom upp när en av våra leverantörer bjöd på en winemakers dinner för två år sedan. Sedan dess ha vi haft fem stycken fantastiska upplevelser. I somras hade vi en Bordeauxprovning från vår egen källare med sex stora viner och en fantastisk föreläsare. Det var spännande att öppna upp flaskor som jag köpte in 1997 och lagrat sedan dess.

Många dricker vin och njuter ett glas eller två till maten. Vad tillför vinmakaren till middagen?
– Vi tycker att den passion som våra inbjudna vinmakare delar med sig av skapar en större förståelse för hantverket och därmed smakerna. Det blir en djupare upplevelse och under middagen mer och mer uppsluppen.

Vem är det som avslutar årets vinmakarmiddagar 2014?
– Den 30 oktober kommer Michaël Latz från Domaine de Aspras i Provence. Det är en helt ekologisk vingård i ett helt ekologiskt område i södra Frankrike. Hela byn och området runt omkring är Frankrikes första helt ekologiska samhälle. De gör 3 olika koncept och alla kommer att erbjudas. Givetvis blir det en eller två rosé men också röda och vita viner på lokala druvor.

Vad bjuder ni på för mat?
– Det blir 5-6 rätter inspirerade från Provence och som passar till vinerna. Moules, hjortcarpaccio, torskrygg, griskind, tarte tatin och lite annat.
Att i höstmörkret lyssna till varför det specifika vinet skiljer sig från det andra och diskutera, jämföra och njuta är underbart trevligt. Ett stillsamt tempo och mycket fokus på smaker skapar en härlig gemenskap och intressanta diskussioner.

En god upplevelse helt enkelt.