Vintankar – Välkommen till Valpolicella

Valpolicella betyder ungefär ”dalen med många källor” och ligger öster om Gardasjön mellan Bardolino och Soave i provinsen Verona. Här hittar du underbara, mycket varierande, viner på druvorna Corvina Veronese, Rondinella och Molinara. Stilen på vinerna kan vara allt från lätta och saftiga, som Valpolicella Classico, till alkoholstinna bittra eller söta som passitovinerna Amarone och Recioto. Alla har dock de härliga karakteristiska körsbärstonerna gemensamt och den lätt bittra eftersmaken.

Passito är en metod inom vintillverkning. Efter druvskörden låter man druvorna torka något på speciella mattor. Druvsaften blir därmed mer koncentrerad och man får också klart mindre vin per druva eftersom mycket av vätskan redan avdunstat innan jäsningen. Om jäsningen avbryts så att viss druvsötma finns kvar kallas vinet Recioto. Om vinet får jäsa ut så att allt druvsocker är förbrukat, blir det ett torrt Amaronevin. Det finns två stilriktningar när det gäller Recioto och Amarone: traditionalister som använder gammal uppbindningsteknik där druvstockarna binds upp i pergolaliknande ställningar och där druvorna, efter skörd, torkar på naturligt ventilerade loft, och modernister som använder modern uppbindningsteknik så som Guyot och istället torkar druvorna i moderna ventilerade rum. De traditionella vinerna får en högre alkoholhalt och en komplexitet orsakad av delvis botrytisangripna druvor och oxidation. De moderna vinerna ha en lägre alkoholhalt och liknar mer vanliga viner när det gäller friskhet, färg och strävhet.

Ursprungsvinet Valpolicella är ett lätt till medelfylligt, härligt friskt och syrligt rött vin, med mjuk strävhet och tydliga bärtoner. Detta ger ett vin som passar utmärkt till salta rätter så som lufttorkade skinkor och andra charkuterier, men även där många olika smaker samsas som till exempel vid en buffé. Dess mjuka struktur passar även till kryddstarka rätter. Vinet är redan njutbara som ungt men kan även lagras några år.

Ripasso är en högklassig Valpolicella som traditionellt förstärkts genom att den hällts på fat innehållande skalrester från Amarone. Detta startar en andra jäsning och ger vinet lite av en recioto karaktär, ripassa betyder omjäsning. Vinet får helt enkelt en sötsur dimension, blir kraftigare, får mer alkohol och högre syra. Det saluförs ibland som Valpolicella Classico Superiore. Ripasso har blivit populärt i Sverige och andra länder som en ”lätt Amarone”, då det dels är billigare, dels inte lika kraftigt som en Amarone, vilket gör det mer lätt att kombinera med mat.

Amarone räknas som ett av Italiens främsta viner. Det är ett koncentrerat, torrt rött vin som har en mörk röd färg, är alkoholstarkt, fylligt och strävt med lite bitter eftersmak, amare betyder just bitter. VinklubbenSmaken och doften drar åt körsbär, torkade plommon, russin och fikon med en ton av söt tobak. En ung Amarone vinner på att hällas upp i karaff någon timme före servering för att locka fram de komplexa tonerna. Serveras till smakrika rätter, gärna stekar eller mustiga grytor med rött starkvin eller balsamvinäger i såsen. Amarone passar även utmärkt till vällagrade ostar som parmesan eller pecorino.

Recioto är ett komplext och unikt sött starkvin gjort av passitodruvor. Vinet är ett fylligt, bittersött, portvinsliknande rött vin men med mjuk strävhet och tydlig syra! I recioton hittar vi ett av de allra bästa ostviner! Passar även utmärkt till mörk choklad, eller bara avnjut ett glas istället för dessert… mmm!

Elizabeth L

Nästa provning med BÅSTAD BJÄRE UPPKORKAT
lördag 7 mars ”Valpolicellaviner & Italiensk meny!”

Läs mer om provningen här