Rickard har flyttat till Birgit

Rickard1

Det har gått ett och ett halvt år sedan Rickard Andersson stängde igen dörren för Choklad af Rickard på Köpmansgatan i Båstad. För er som undrat var den stilige ynglingen hållit hus kan vi nu avslöja att han huvudsakligen har ägnat sig åt att snickra och sätta och plocka potatis. Nu är han dock tillbaka i kolhydratbranschen, nu som en av tre ansvariga för stallkaféet på Birgit Nilsson Museum.

Vi träffar Rickard på plats i Svenstad. Han har precis gått av sitt pass och bytt om till civila kläder. En bussresa med glada seniorer har nu serverats kaffe och kaka och Rickard kan slå sig ner i solen och prata lite med Bjäreliv.

Har du saknat det här med choklad och att driva kafé?
– Ja det har jag absolut gjort, mest har jag saknat kontakten med människorna, med kunderna. Visst har jag även saknat att baka och göra choklad men det har jag kunnat göra hemma också, men att få träffa människor igen är väldigt roligt.

Gör ni allt från grunden?
– Vi gör nästan allt här på gården. Det är frallorna och vetebröden som vi köper in. Men det beror mest på att vi inte har ugnar som klarar det, annars hade vi garanterat bakat det också på plats.

Hur har det gått med chokladen, är den tillbaka?
– Självklart måste det finnas choklad, vi har tre praliner i sortimentet som alla har fått namn efter gården, det är Birgit, en tetryffel, Stina, en hallontryffel, och Nils som har smak av kaffegök! Birgit är såklart smaksatt med hennes favorit-te, Earl Grey!

Står du bara bakom kassadisken nu då eller hur ser en dag ut i Svenstad?
– Vi gör allt! Det är allt från städning till bakning, försäljning och servering. Alla gör allt och vi hjälps åt med alla delar. Jag är ju nyast in här så jag gör som de andra säger till mig, haha.

Blir det bara choklad nu i sortimentet då?
– Chokladen är en nyhet i år men i övrigt finns ett bra koncept sedan några år tillbaka med allt från lättare luncher, sallader, mackor, fika och glass! Vi har något för alla, vissa vill äta lunch och andra bara ta en paus och skaffa lite mer energi.

Hur mycket kunde du om Birgit innan du kom hit?
– Jag ska erkänna att det inte var så mycket. Men nu har jag läst in mig och även lyssnat en del på hennes musik. Vi är nog många här på Bjäre som inte förstår hur fantastiskt stor hon är över hela världen. Men nu vet jag mer och jag lär mig mer varje dag, det är fantastiskt kul att träffa alla människor som kommer hit just för att de tycker om Birgit och det hon gjorde.