Nyckeln heter samarbete

Det är en helt vanlig torsdag i mitten av november. Lite regnigt, ganska mörkt och om jag får lov att säga så – ganska avslaget. Det är den där tiden på året då hösten tagit sitt grepp rejält om Bjärehalvön, skorna blir blöta, hunden vill inte gå ut, löven fyller gatorna… Ni förstår säkert vad jag menar.

Joakim OrtsmarckKlockan är strax efter fem på eftermiddagen och det börjar mörkna. Helt plötsligt händer något längs Köpmansgatan i Båstad. Utanför i stort sett varje butik tänds marschaller och som genom ett trollslag har den mörka dystra och regniga kvällen förvandlats till en mysig shoppingafton signerad Båstads handlare.
Receptet är egentligen inte komplicerat alls. Några får en idé om att ha kvällsöppet, ryktet sprids, alla är positiva, en gemensam annons tas fram, några skriver det på Facebook, andra skickar ut till sitt kundregister och svårare är det inte.

Responsen var riktigt bra. Vissa butiker lyckades inte dra igen dörren förrän efter nio på kvällen, många som annars inte hinner besöka butikerna fick chansen att bekanta sig med utbudet och handlarna fick en möjlighet att under mysiga former träffa nya, och befintliga, kunder. Hela projektet kostade några timlöner, några telefonsamtal, en liten annonskostnad samt två marschaller. Värt varande krona!

Nyckeln heter samarbete. Båstad är ingen stor kommun men för vår storlek har vi ett helt fantastiskt utbud. Jag är tveksam till att det finns många andra kommuner med samma invånarantal som har så bra matbutiker, klädbutiker, presentbutiker och så vidare. Var och en är dessa handlare, restauranger, butiker och företagare starka men tillsammans är de helt oslagbara. Vem vill åka till ett gigantiskt köptempel ett antal mil söderut en kväll som denna när Köpmansgatan visar sig från sin bästa sida och Båstad går man ur huse för att stötta den lokala handeln. Inte jag i alla fall.

Som traktens lokala tidningsmakare är vi gärna med och drar vårt strå till stacken. Ett gynnsamt företagsklimat är lika viktigt för oss som för alla andra i kommunen och om vi kan bidra på något sätt så gör vi det med glädje. Visst är vi ganska nya i byn men samtidigt har vi massor med idéer och energi.

Tänk så mycket man kan göra med små medel och ett bra samarbete. Tillsammans kan vi ha marknader, modevisningar, glöggkvällar, ponnyridning, temakvällar, tjejkvällar, herrkvällar, barnhelger, familjeonsdag, påsktema, loppmarknad, mässor och så vidare. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränsen för vad som är möjligt.

Handlare, se det som en utmaning, vi på Bjäreliv vill vara med och utveckla handeln!
Tillsammans kan vi ha väldigt kul dessutom!

Joakim Ormsmarck