Framtidens Företagare

Pernilla-BerndtssonHur ser framtidens företagare ut? De flesta ser nog en ung driftig person framför sig. En som har startat UF företag och sedan fortsatt att utveckla detta genom att anställa fler eller växa på annat sätt. Ibland är det så men långt ifrån alltid. Jag har märkt under mina år som näringslivsutvecklare att det faktiskt är fler och fler ”äldre” som går omkring med spännande affärsidéer som de till slut bestämmer sig för att göra verklighet av.

Men vi börjar med den yngre generationen. Jag har nyligen blivit invald i region Skånes UF styrelse. Det är ett spännande uppdrag och jag är glad över att ha fått förtroendet. Ung Företagsamhet har som ambition att få fler och fler elever att testa på att starta och driva företag. Ambitionen är också att vi ska öka och stimulera entreprenörskapet.

Det är en häftig utmaning att tillsammans med sina klasskamrater bilda bolag, göra marknadsplaner, budget och inte minst komma på en riktigt bra affärsidé. Många elever säger efteråt att det var mycket mer jobb än de någonsin kunnat föreställa sig men de vill inte ha det ogjort. De säger också de har utvecklats som personer och fått förståelse för hur det är att driva ett företag. Det finns statistik som visar att det är flera som drivit UF företag i skolan som startar egna företag senare i livet, än de som inte har gjort det.

Förra året hade vi premiär i Båstads kommun för vår lokala UF mässa där eleverna fick ställa ut och presentera sina företag. Det är en viktig erfarenhet och eleverna behöver feedback och respons på sina produkter eller tjänster, inte minst från andra befintliga företag. Just nu planerar vi för fullt nästa års mässa och hoppas att ännu fler har möjlighet att besöka den och ta del av elevernas arbete inför den stora UF mässan i Helsingborg.

Den ”äldre” generationen då. Dagens ”äldre” befolkning är piggare och friskare än någonsin och har stor aptit på livet och många vill gärna vara med lite till. De är duktiga på att nätverka och synas i många sammanhang. Jag får ofta höra att det bara är ”äldre” personer som flyttar till Båstads kommun. Jag brukar svara att jag ser det som en ständig ström av kompetens och arbetslivserfarenhet som flyttar in. En ständig ström av engagemang och vilja att hjälpa till och stötta. Det kan exempelvis vara genom mentorskap eller coaching. Det kan vara genom hjälp med investeringar och kapital eller ett stort kontaktnät. Det här är viktiga ingredienser när man ska starta eller etablera sig oavsett om man är gammal eller ung.
Jag tror att kombinationen av nya idéer, erfarenhet och olika bakgrund gör att vi får en härlig mångfald av företag. En mångfald och mix som skapar framgångsrika företag i Båstads kommun. Jag kommer att bidra genom mitt fortsatta engagemang i UF styrelsen och jag ser fram emot att vara med och skapa rätt förutsättningar för fler spännande UF företag i framtiden.

Pernilla Berndtsson
VD/Näringslivsutvecklare
Båstad Näringsliv AB
pernilla@bastadnaringsliv.se
0431-77 313