Ny inriktning på Vård- och omsorgsprogrammet i Båstad

Eleverna blir både licensierade personliga tränare och undersköterskor

Höstterminen 2016 startar Akademi Båstad Gymnasium en ny profil på Vård-och omsorgsprogrammet. För dig som är intresserad av människor, träning, hälsa och friskvård kan den här utbildningen leda vidare till drömjobbet. Bjäreliv har träffat Joanna Arvidsson, ansvarig lärare och Marie-Louise von Möller, programansvarig, för att prata om träning och hälsa!

Träning och hälsa på schemat låter intressant, berätta mer!
– Det här är verkligen en unik utbildning. Yrkesutgången är undersköterska men dessutom blir du också licensierad personlig tränare. Ämnen såsom Träningslära, Hälsa och friskvård, Mental träning och Idrott och hälsa står på schemat. Utbildningen till personlig tränare görs i samarbete med Hälsostudion och Eleiko i Halmstad, berättar Joanna, som själv är personlig tränare.

Hur kommer det sig att ni satsar på träning och hälsa?
– Träning och kost ligger verkligen i tiden, vi har en åldrande befolkning och vi måste satsa mer på friskvård och hälsa. Att hjälpa människor till en aktiv och sund livsstil samt förebygga vällevnadssjukdomar är en stor utmaning inom dagens hälso- och sjukvård, menar Marie Louise.

Kan man börja jobba direkt efter utbildningen?
– Möjligheterna till jobb är stor eftersom du får två yrken. Efter avslutad utbildning är du undersköterska vilket ger dig jobbgaranti och redan efter första året har du sommarjobbsgaranti då Båstad kommun erbjuder sommarjobb till alla elever som uppnår kunskapskraven i vård- och omsorgsämnena, berättar Marie-Louise.
–Du har även stora möjligheter att få jobb som personlig tränare då utbildningen leder till licens vilket är en kvalitetssäkring för arbetsgivaren. Jag har arbetat med personlig träning i sex år och det är verkligen en bransch som växer, säger Joanna!

Och om man vill plugga vidare efter utbildningen?
– Man kan välja högskolebehörighet, då läser man ämnen som ger behörighet för studier på universitet och högskola.

När och hur ansöker man egentligen?
– Den 31:a januari är sista ansökningsdagen, flikar rektorn Mikael Jakobsson in. Vi är verkligen glada för den här nya fördjupningen, då hela skolan har en given hälsoprofil!