Världsrekord i DJ-spelningar?

Nästa år är det fyrtio år sedan Kristian Isaksson, eller DJ Isak som han är mer känd som, ställde sig i DJ-båset för första gången. 7500 spelningar senare gjorde han i våras sin sista och idag ligger fokus på förmedling av DJ:s och teknik till fester och bröllop. Bjäreliv har bytt några ord med en legend inom nöjeslivet i Båstad.

Isak, hur kom det sig egentligen att du började spela?
– Det började 1976 här i Båstad. Jag spelade hockey i Rögle på den tiden och opererade i flera omgångar knäna vilket gjorde att jag inte kunde spela och då ville jag ha något annat att göra. På den tiden fanns diskoteket Crazy Horse i källaren under NST och jag började jobba där i ölbaren. En dag dök inte diskjockeyn in så jag hoppade in och på den vägen är det.

Hur var Crazy Horse på den här tiden?
– Det var egentligen helt galet och jag tror inte att myndigheterna hade någon direkt koll på brandskydd och liknande, de förstod inte hur stort det var och hur mycket folk som faktiskt kom dit. I efterhand är det enorm tur att det inte utbröt en brand eller liknande.

Men hade du redan då ett musikintresse?
– Haha, faktum är att jag egentligen inte är så intresserad av musik, hur konstigt det än kan låta. Jag har gjort drygt tvåhundra spelningar i snitt per år men egentligen är det inte musiken som varit min grej utan jag har sett det som ett seriöst jobb hela tiden. Många DJ:s spelar några år, festar mycket och blir en del av den biten. För mig har det varit ett jobb helt enkelt.

Men din egen musiksmak då? Har den aldrig spelat in?
– Det handlar om att underordna sig sin publik och ge dem det de vill ha, det är en del av jobbet och nyckeln till att lyckas. Själv lyssnar jag på Bob Dylan, Uffe Lundell och Winnerbäck, det är mer min typ av musik. Men som förmedling har jag runt fyrtio olika DJ:s med vitt skilda repertoarer, från dansband till klubbmusik.

Vilka låtar är populärast på dansgolvet?
– Det är en bra fråga men det finns två klassiker. Could you be loved med Bob Marley är alltid ett säkert kort och om inte den funkar finns det ingen som fyller ett dansgolv lika snabbt som I will survive!

Men vad ska du göra nu då när du lagt mixern på hyllan?
– Jag jobbar fortfarande med förmedlingen men några egna spelningar blir det inte. Jag har med ålderns rätt tröttnat på att jobba på nätterna och att vara i den berusade miljön. Nu fokuserar jag på förmedlingen samtidigt som jag trappar ner och ägnar mer tid åt min stora hobby i flugfisket samtidigt som vi ska bygga hus i vår i Karstorp så jag kommer att ha fullt upp!

Berätta om fisket!
– Jag är passionerad havsflugfiskare med fokus på lax och havsöring. Jag var faktiskt tillsyningsman i Mörrum, laxfiskets Mecka, i tjugotvå år och det är jag riktigt stolt över. Den enda som haft den positionen utan att vara från bygden!

Under din aktiva tid, har du mest jobbat i här i närområdet?
– Jag har rest i hela Sverige, och även i Norge under en period men det var mest på grund av fisket. Har jobbat mycket i Åre, Riksgränsen och runtom i landet. I arton år jobbade jag på Stena Line mellan Göteborg och Tyskland. Sedan har jag haft hand om bokningarna på Hotel Tylösand i trettiotre år, fram till förra året, och varit med om hela resan från RESO-hotell till dagens konferens- och spahotel.

Hur har rollen som DJ förändrats genom åren?
– När jag började så var vår roll att hålla låda i micken och få igång gästerna. Vi var huvudpersoner och det stod i tidningarna när man kom till nya orter. Det var lite rockstjärnestatus på den tiden, idag är de riktigt framgångsrika mer som musikproducenter.

Hur känns det idag då? Saknar du det?
– Både ja och nej. Jag saknar inte att jobba nätter och resa så mycket, absolut inte. Men jag kan sakna Tylösand, det var ändå så många år och faktum är att jag är den som jobbat där längst förutom Elisabeth Haglund som är VD och hotellchef.

Har du slutligen något att berätta om dig själv som läsaren förmodligen inte har en aning om?
– Innan jag skadade mig och lade av med hockeyn hann jag med att spela i pojklandslaget och jag tror att jag är den första infödda skåningen som spelat i hockeylandslaget genom åren.