Nu kommer vinterchampagnen till Båstad

För många människor är champagne något som enbart dricks i samband med festliga tillfällen, bröllop eller på nyår. Men sakta men säkert har den ädla drycken från Frankrike kommit att mer och mer ses även som en måltidsdryck och inte minst, en dryck som kan drickas under hela året. Inte bara på sommarens mingelfester.

När Champagne Båstad Selection togs fram våren 2014 var målsättningen att lansera en tilltalande allround-champagne som passar vid alla tillfällen. Den skulle fungera för såväl novisen som för den erfarna vinkonsumenten. Tillsammans med Philippe Brugnon i Rilly togs BB fram och lanseringen skedde inför påsk för två år sedan.

Nu har det blivit dags att lansera varumärkets andra champagne och denna gång blir det något helt annat än tidigare, man skulle kunna kalla det för en riktigt vinterchampagne som släpps på Systembolaget den första 1 november. Champagnen kommer att släppas i en begränsad upplaga och smyglanseringen sker på Ölfestivalen den 22 oktober, där den nya champagne kommer att serveras i sällskap av den numera klassiska BB.

Den nya champagnen produceras av Didier-Ducos som bildades för sextio år sedan genom bröllopet mellan Adrien Didier och Yvonne Ducos, då familjernas marker slogs ihop. I byn Saint-Martin-d’Ablois, fem kilometer söder om Epernay är det idag barnbarnet Nicolas och hans fru Clothilde som driver familjeföretaget. Det som framförallt utmärker familjen är deras fantastiska känsla för att odla och tillvarata druvan Pinot Meunier, som oftast fått ett lite skamfilat rykte på grund av de stora firmornas hantering. Men Didier-Ducos behärskar denna till fullo och detta har nu tagits till vara när Båstad Selection lanserar sin nya champagne, bestående av 100 procent Pinot Meunier.

Smaken byggs upp kring röda bär, mineraler och kakaotoner. Här finns mycket citrustoner som apelsin och grape och champagnen är fantastisk till mat.
Testa gärna till rökt lax eller kött, eller varför inte till viltsteken?