Medelhavet möter Torekov

Varje by behöver minst en krog som kan bli den där självklara mötesplatsen året om. Sedan åtta år tillbaka är den medelhavsinspirerade restaraurangen Hazienda en naturlig del av Torekov med stamgäster under såväl sommar som vinter. Bjäreliv har träffat ägaren Michael Barcklind och resturangchefen Ulf Nordvall för att kolla läget inför säsongen.

Efter att ha varit med från början, när Hazienda öppnade, var Ulf Nordvall borta under två år innan han förra året kom tillbaka till Torekov, till många stamgästers glädje.
– Vi har många gäster som spontant utbrister att det ska ner till Ulf och äta, de ser det på det sättet och inte att de ska till Hazienda, berättar Michael Barcklind med ett leende. Han känner de flesta här i byn och det är en stor trygghet att ha honom på plats.

Konceptet kan enklast beskrivas som en mix mellan Italien, Frankrike och Spanien med en övervikt mot de två förstnämnda. Sommartid ligger mycket fokus på tapas och grillen samtidigt som restaurangen på lågsäsongen får en prägel som lokal bykrog.
– Vi har öppet fram till juldagen varje år och sedan kör vi igång igen i mars, berättar Ulf. Våra stamgäster kommer året om och vi har fasta sällskap som kommer varje vecka för att äta och umgås.

Under sommaren hamnar fokus mycket på den stora och lummiga uteserveringen där byns enda utomhusbar finns. Här blir det under sommaren 35 till 40 olika musik- och trubadurkvällar med bland annat Jerry Vasi och Angelino.
– På sommaren kör vi grillkvällar, det brukar bli fem per säsong, berättar Ulf. Då dukar vi upp en stor buffé med allt du kan tänka dig.

Hazienda har öppet från 11.00 varje dag under hela sommaren och dagen börjar med en bred lunchmeny för att sedan gå över mot kvällens aktiviteter. Med den stora vinlistan och det breda registret av cocktails är det också här många ses innan kvällen påbörjas, kanske stannar man kvar och äter eller så fortsätter man vidare därefter.