Månadens bjäreprofil: Anna Nilsson

anna1

När månadens Bjäreprofil inte tecknar, målar, tar emot besök i sitt galleri eller lär nordskånska barn om Modesty Blaises storhet, tillagar hon gärna välsmakande retrorätter. Hon är dessutom aktuell med en utställning i Båstad. Lär känna konstnären och livskonstnären Anna Nilsson.

För Anna Nilsson, från Glimminge utanför Västra Karup, har skapandet alltid haft en speciell plats i hjärtat. Redan som barn brukade hon sitta och teckna flera timmar om dagen.
– När jag var liten var jag känd som ”Anna som alltid ritar”, minns hon leende. Jag har nog helt enkelt alltid haft en massa bilder i huvudet, som bara varit tvungna att komma på pränt.

Under årens lopp har Anna experimenterat med många olika uttryckssätt. I hennes portfolio hittar man allt från blyertsporträtt och akvareller till seriestrippar och datorbilder.
– Jag tycker att det är kul med nya konstnärliga utmaningar, berättar hon. En bra bredd kan dessutom leda till en positiv snöbollseffekt och fler jobb. Men jag är speciellt förtjust i illustrationer. Detaljrika och föreställande bilder är mitt fundament, som jag hela tiden återvänder till.

Den som vill få en inblick i Annas mångsidiga produktion rekommenderas att titta inom hennes galleri, Ida-rebecca, som har öppet under sommarhalvåret.
– Jag öppnade galleriet 2010 och intresset har varit smickrande stort. För mig är det ett bra ”skyltfönster”, där jag kan visa mina verk och samtidigt knyta nya kontakter. Jag säljer inte speciellt mycket på plats, eftersom det är ganska ovanligt att folk spontanköper tavlor, men besöken i galleriet har genererat många intressanta beställningsjobb.
På Annas CV finns spännande uppdrag som väggmålningar åt både restaurang Bastard i Malmö och kafé Lillaro utanför Vejbystrand. Hon har dessutom förskönat inredningen på Piratens Pizzeria i Torekov.
– Jag designade bord som ser ut som piratkartor. Det jobbet, precis som väggmålningarna, innebar ett skönt avbrott från de dagliga rutinerna, samtidigt som kreativiteten stimulerades på nya sätt.

Ett projekt som Anna jobbat till och från med de senaste fem åren är en bilderbok om Alice i Underlandet.
– Tanken på att det snart är dags att börja leta förlag gör att det pirrar lite i magen, erkänner hon småskrattande. Det blir nästan som att släppa sin bebis ifrån sig…

Vid sidan av det egna skapandet är hon ute och undervisar på mellanstadieskolor i norra Skåne.
– Någon dag varje vecka släpar jag med mig en resväska fylld med serietidningar och stenciler och har serietecknarskola för femte- och sjätteklassare. Det är verkligen kul att jobba med barn i den åldern. Dessutom känns det tryggt att ha en fast inkomst vid sidan om beställningsjobben. Jag romantiserar inte konstnärsyrket, utan betraktar det som ett ”vanligt kneg” där man måste ligga i för att få det att gå runt.

I november är Anna aktuell med en utställning på Biblioteksgalleriet i Båstad.
– Jag och en keramiker som heter Anna Ulin kommer att dela på utrymmet. För min del blir det en hel del illustrationer, men även mycket annat gott och blandat. Bland annat ett par helt nya verk som är specialgjorda för utställningen!

När Anna inte jobbar försöker hon konsumera så mycket inspirerande kultur som möjligt och vältrar sig gärna i film, serietidningar och tv-spel. Hon tycker även om att laga klassisk husmanskost.
– Inget ont om sushi eller kebab, men jag tycker att det är fint med gamla, robusta rätter som är tillagade med en stor portion kärlek. Som till exempel pannbiff med potatismos eller köttfärslimpa med kokt potatis. Det är mattraditioner som absolut bör hållas vid liv.

Anna flyttade nyligen ihop med sin pojkvän uppe på Hallandsåsen. Men de starka banden till Västra Karuptrakten förblir intakta.
– Galleriet kommer naturligtvis att ligga kvar i Glimminge, precis som min ateljé, så jag kommer att åka dit och arbeta i stort sett varje dag. Bjäre är och kommer förmodligen alltid att vara mittpunkten i mitt universum. Jag trivs jättebra här. Det är väldigt vackert och stämningen är både avslappnad och tolerant.

Hur ser då en perfekt dag på Bjäre ut för dig?
– Det skulle vara en ledig sommardag som börjar med ett förmiddagsbad vid Mäsingebryggan. Efter en mysig picknick nere vid havet åker vi in till Torekov och går en runda i solskenet. Framåt eftermiddagen blir det en stor glass på konditori Parkis innan vi fortsätter till Båstad och tittar på en bra film på Scala. Kvällen avslutas sedan hemma i trädgården tillsammans med goda vänner.

Namn: Anna Nilsson
Ålder: 26
Äter: Kålpudding
Dricker: Alkoholfritt
Lyssnar på: filmpodden Tveksamt
Tittar på: Jeeves och Wooster på dvd
Skulle gärna vilja träffa: Eddie Izzard

Månadens Bjäreprofil presenteras tillsammans med Bjäre Retro
Text: Johan Arenbo
Foto: Ellinor Innala Nilsson

1 Trackback / Pingback

  1. Äpplet av mitt öga | Anna Nilsson

Kommentarerna är stängda.