På Akademi Båstad utbildas framtidens företagare

akademi1
I entréplan vid bibloteket, mitt emot öppna förskolan på Kunskapscentrum Agardh i centrala Båstad ligger sedan början av oktober en alldeles ny liten affär, helt unik i sitt slag. Butiq Unique drivs nämligen helt och hållet av eleverna själva.

Aktiviteterna är i full gång bland UF-företagen på Akademi Båstad Gymnasium. Sedan höstterminens början, har eleverna i natur-, samhälle och handelsklasserna jobbat med att starta upp sina nya företag. Nytt för i år är att eleverna på handelsprogrammet redan i årskurs ett får känna på UF genom att driva en helt egen butik.

Båstads kommun har en lång tradition av företagsamhet och – och entreprenörskap. Enbart under första halvåret registrerades inte mindre än 64 ny företag, något som bland annat gav kommunen en femteplacering i Nyföretagarbarometern där Sveriges samtliga 290 kommuner rankas varje år. Men företagande och entreprenörskap är något vi ser redan tidigt i åldrarna. Ung Företagsamhets (UF) erbjuder ungdomar i åldern 16-20 år möjlighet att som en del av sina gymnasiestudier driva ett eget företag.
– Eleverna får inom ramen för Ung företagsamhet under årskurs två eller tre lära sig hur det är att starta, driva och så småningom även avveckla ett eget företag. Höstterminens första del ägnas framförallt åt att ta fram en affärsplan utifrån en idé som man tror på, säger Jenny Rundgren MacRae, lärare på Akademi Båstad Gymnasium.

För att bli godkänd som UF-företag krävs att en affärsplan skickas in för godkännande i mitten på november. Därefter drivs företaget under resterande läsåret som ett riktigt företag med riktiga pengar. Och precis som i verkligheten utses och besätts företagets olika funktioner såsom VD, ekonomiansvarig och, marknadsföringsansvarig. För de som vill visa upp sitt företagande och mäta sig mot andra, anordnas mässor och tävlingar under våren, som avslutas med SM i ungt företagande i Stockholm.
– Det som börjar med en affärsidé på gymnasiet kan efter UF-tiden mycket väl utvecklas till ett riktigt företag. Ett sådant exempel är Calles RE-cycling som började som UF-företag och som fick första pris i skånska uttagningen till SM i Ung företagsamhet 2013 i kategorin ”Bästa hållbara företag”.

Butiq Unique UF
I entréplan vid bibloteket, mitt emot öppna förskolan på Kunskapscentrum Agardh i centrala Båstad ligger sedan början av oktober en alldeles ny liten affär, helt unik i sitt slag. Butiq Unique drivs nämligen helt och hållet av eleverna själva.
– Den enda skillnaden jämfört med treornas UF är att ettorna får lite mer handpåläggning. Annars är upplägget precis likadant. Ambitionen är naturligtvis att våra elever skall vara heta på marknaden, säger Jenny Rundgren MacRae, lärare på Akademi Båstad Gymnasium

Tanken är också att förbereda eleverna inför vårens praktik då de är ute och tillämpar sina nyvunna yrkeskunskaper i en butik en dag per vecka, hela vårterminen.
– De får lära sig hur man utifrån en idé skriver ihop en affärsplan, lägger upp strategier, driver kampanjer, upprättar årsredovisning och inte minst bemöter kunder. It’s for real, säger Jenny.

akademi2Två av eleverna bakom Butiq Unique är Agnes Ekhem och Julia Dahlström, VD respektive ekonomiansvarig för Butiq Unique UF.
– Vi öppnade butiken förra onsdagen så det är fortfarande ganska nytt, berättar Agnes Ekhem.
Minuten innan har hon för första gången fyllt i ett handskrivet kvitto till en av dagens kunder.
– Genom butiken får man lära sig hur det verkligen är, istället för att bara lyssna på en lärare. Vi kunde utgå från en affärsidé från ett butiksprojekt som treorna gjorde förra året men vi har fått göra en helt ny logotype.

Hennes kollega Julia Dahlström beskriver butikens som en exklusiv secondhandbutik med begagnade kläder, heminredningsprylar och accessoarer i bra skick men som även bjuder på en trevlig upplevelse. Kläderna lämnas in av kunder som i gengäld får rabatt på inköp. Även de andra UF-företagen kommer kunna sälja sina varor där när de har tagit fram sin produkt.
– Bra kvalitet ska det vara, helt och rent. För pengarna vi tjänar köper vi också in nya saker som såsom block och vattenflaskor. Målgruppen är framförallt kunder med mindre budget men som ändå vill ha fina grejer, som till exempel studenter och småbarnsföräldrar, säger hon.

Butiken har öppet för allmänheten under elevernas lektionstider:
Måndagar 13-14.45
Onsdagar: 9.40 – 10.40 samt 13.00 – 14.30
Fredagar 11.00 – 12.00