Att leva

Det sägs att de segerrika generalerna i det antika Rom under sina parader längs gatorna brukade se till att ha en tjänare som gick ett steg bakom och upprepade frasen ”Memento mori” – kom ihåg att du ska dö. Som en påminnelse mitt i segerruset att allt en dag har ett slut, att även den framgångsrika generalens dagar är räknade.

Ibland kan jag känna att många av oss i dagens samhälle skulle behöva den påminnelsen. Men framförallt tror jag de allra flesta av oss skulle behöva en röst som påminde oss om att leva – eller rättare sagt att leva fullt ut.

Livet är en lång rad med dagar som blir veckor, månader och år. För egen del räknade jag precis ut att jag levt 12641 dagar, när dessa rader skrivs. Det är ganska intressant, och en aning skrämmande att fundera på hur många av dessa dagar jag har skrattat, gråtit eller njutit. Hur många dagar har jag vaknat med ett leende och somnat med detsamma? Hur många av alla dessa dagar har jag verkligt levt livet och hur många har varit en transportsträcka till dagen efter?

För egen del har jag förmånen att arbeta med det bästa jag vet och dessutom dela det med min fru och familj. Samtidigt som det är en lyx att få arbeta med det som även är min hobby är det ibland svårt att skilja på arbete och fritid, när jobbar jag och när är jag ledig. Lika viktigt som det är att ha ett jobb, en sysselsättning, som man trivs med lika viktigt är det förmodligen att ibland vara helt ledig. Jag är dålig på det, det erkänner jag, men har blivit mycket bättre på det sedan vi landade här på Bjärehalvön.

Jag skulle vilja påstå att Bjärehalvön har det perfekta klimatet, nu pratar jag verkligen om klimat och geografi, för den som vill kombinera arbete och fritid och samtidigt ta hand om sin hälsa och sin familj. Oavsett var du arbetar på Bjäre har du väldigt sällan mer än max ett tiotal minuter till hav eller skog. Här kan vi hämta energi och andas innan det är dags att ta tag i arbetet igen.

Det kan inte vara en slump att Bjärehalvön genom åren fostrat så många entreprenörer, stora som små, och samtidigt attraherat så mycket driftiga personer som valt att flytta hit och leva sina liv, såväl med familjen som med arbetet, här i bygden. Jag är övertygad om att den grundläggande faktorn till detta är miljön och klimatet. Att Bjäre sedan ligger perfekt med närhet till Sveriges tre storstadsregioner via bil, tåg eller flyg och samtidigt när kontinenten, det ser jag som en ren bonus.

I det här numret av Bjäreliv har vi bland annat träffat två entreprenörer som båda har valt att bygga sitt bo på Bjäre efter att ha levt utomlands.

Carl Munther bestämde sig för att skapa ett lokalt multitryckeri och efter ett och ett halvt år är han på god väg att kunna erbjuda allt inom tryck till det lokala näringslivet. Varför gå över åsen efter trycksaker när det numera finns mitt i byn, dessutom till bra priser och med en lokal förankring?

JoakimO1Turid Rafnsson flyttade med sin familj hem till Sverige och valde då att bosätta sig i Vejbystrand. För drygt två månader sedan öppnade hon sin butik med danska smørrebrød och trots att hon i stort sett inte har marknadsfört sig vallfärdar i princip kunderna till den lilla butiken ute på landet.

Entreprenörer som Carl och Turid behöver inte någon som påminner dem om att ta vara på livet. De hittar sysselsättning, de skapar sig ett liv och de gör det här på fantastiska Bjärehalvön. Så nästa gång du ska trycka nya visitkort eller köpa fika till mötet, gör det lokalt så är du med och gynnar hela bygden!

/Joakim Ormsmarck