Månadens bjäreprofil: Alexandra Wulff

För månadens Bjäreprofil, Alexandra Wulff, brukar dygnet ha alldeles för få timmar. När hon inte jobbar eller pluggar, befinner hon sig i stallet eller på hoppbanan. Ovanpå allt annat är hon en uppskattad bloggerska, som kämpar för fjordhästens status och erkännande.

alexandra1

Den australiensiska poeten Pam Brown skrev en gång ”Hästar ger oss de vingar vi saknar”. Vackra ord som Alexandra Wulff från Båstad gärna skriver under på.
– Jag får en fantastisk frihetskänsla när jag rider, berättar hon. På hästryggen försvinner vardagsstressen och jag fylls av harmoni. Visst är det en dyr och tidskrävande hobby, men jag får fantastiskt mycket tillbaka. Utan hästar hade mitt liv varit så mycket tråkigare!

För Alexandra kom hästintresset med modersmjölken, då hennes mamma drev den populära ridskolan Fjordhästgården i Förslöv.
– Jag känner mig lyckligt lottad att ha vuxit upp med hästar. Men det var aldrig aktuellt för mig att ta över ridskolan. Det jag brinner för är nämligen tävlingshoppning.

Trevligt nog har Alexandra skördat en del framgångar på hoppbanorna. Med den egna hästen Solhelms Myckle 225 nådde hon en imponerande åttondeplats i fjolårets Fjordhäst-SM. Nu har de även börjat tävla i storhästklassen.
– Det är inte så lätt, då fjordhästar är tunga och har ganska korta ben. Men Myckle är fantastiskt duktig, så det går bättre och bättre hela tiden. Vi siktar mot stjärnorna och ser hur högt vi kan nå!

Alexandras andra häst, Grevemålas Mister, som var hennes trogne vän och tävlingspartner i många år, lämnade tyvärr jordelivet i somras och springer nu på ”de gröna ängarna i hästhimlen”.
– Det var en väldigt tung period för mig, erkänner Alexandra med en suck. Det finns en baksida med att ha djur som man fäster sig vid. Men livet måste gå vidare. Jag har tillverkat ett armband av tagel från Mister, som jag ska ha på mig vid alla tävlingar, så att han alltid är med mig och Myckle även i framtiden.

I sin välbesökta blogg, ”Vägen till SM”, berättar Alexandra om sina fram- och motgångar i hästvärlden.
– Man skulle kunna säga att bloggen fyller ett par funktioner, förklarar hon. Dels är den förstås ett sätt för mig att ”skriva av mig” och lätta mitt hjärta. Men jag vill även ge inspiration till andra ryttare och slå ett slag för rasen fjordhästar, som många fortfarande främst betraktar som ett arbetsdjur.

Vid sidan av att tillbringa så mycket tid som möjligt med Myckle jobbar Alexandra som boendestödjare och läser till undersköterska. Fritid är, med andra ord, en stor bristvara i hennes liv. Med jämna mellanrum försöker hon dock unna sig en shoppingdag med tjejkompisarna.
– Vi åker runt till roliga affärer, fikar och har det allmänt mysigt. Det är precis vad som behövs för att ladda batterierna igen.

Efter en period i Vadstena är Alexandra tillbaka på hemmaplan igen. Hon bor nu mitt i centrala Båstad, tillsammans med sin hund Puma.
– Jag uppskattar tryggheten i att ha släkt och vänner i närheten här på Bjäre. Jag står till exempel min underbara mamma mycket nära. Hon är ett stort stöd, så det känns skönt att vi kan träffas flera gånger i veckan och att hon kan följa med på så många tävlingar som möjligt.

Hur ser då en perfekt dag på Bjäre ut?
– För min del skulle det vara en varm sommardag, som börjar med en skön morgonpromenad. Efter att ha hälsat på Myckle i stallet åker jag hem och duschar, äter en lätt lunch och sätter mig på balkongen med ett glas rosévin. Senare på eftermiddagen tittar några vänner förbi och vi traskar ner till hamnen. Efter en smaskig kvällsmat på Pepes Bodega, och kanske lite rosévin till, är vi redo för en lång natt på dansgolvet!

Alexandra Wulff
Ålder: 25
Äter: Grillat
Dricker: Kall Coca Cola
Lyssnar på: Sporttrubaduren
Skulle vilja träffa: Den svenske OS-ryttaren Rolf-Göran Bengtsson

Månadens Bjäreprofil presenteras tillsammans med Bjäre Retro
Text: Johan Arenbo
Foto: Ellinor Innala Nilsson