Fotografen Mija

Mija Rooth är en ambitiös tjej med glimten i ögat och alltid med a många projekt på gång. Hon arbetar som fotograf sedan sex år tillbaka, och med sommarhus i Skummeslövsstrand etablerar sig i detta nu som i första hand bröllopsfotograf i Båstad.

Berätta lite om dig själv Mija!
– Mina stora passioner i livet är fotografering och musik och jag ägnar mycket tid åt båda delar. Mina vänner och sambo beskriver mig som: Känslosam, envis, målinriktad, snäll, omtänksam, energiknippe, positiv, glädjespridare, godhjärtad, ambitiös, social, kärleksfull, lojal, rar, ömsint, charmerande, estetisk, glad, varm, klarsynt och kreativ. Jag har tre underbara barn; Nellie 8, Novalie 7 och Neo 3. Jag är sambo med Erik och har två fina bonusbarn; Matilda 17 och Linnea 7 år.

När insåg du att du ville bli fotograf?
– Mitt intresse för fotografering väcktes för snart åtta år sedan när min första dotter Nellie föddes, sedan började jag fotografera mer seriöst 2010.

Hur har din resa som fotograf sett ut?
– Jag har sedan starten haft ett brinnande intresse, varit extremt målinriktad och envis – samt låtit kreativiteten bubbla fritt för att hitta mig själv inom fotograferingen. Jag har beundrat andra duktiga fotografer så som Linda Broström, Elena Shumilova med flera, de har sporrat mig i mitt arbete och mål att bli duktig i mitt yrkesval.

Vilken typ av fotografering gör du mest?
– Bröllop av större rang är min specialitet och även företagsuppdrag inom restaurang och interiör.

Vad skulle du vilja fota mer av?
– Jag älskar de uppdrag jag specialiserat mig inom och önskar fler av dem och gärna uppdrag där mat skall lyftas fram till en ny nivå.

Hur ser din stil ut, vad utgör en bild som är tagen av dig?
– Min stil är elegans och tidlöst. I samma ögonblick som jag tittar igenom sökaren på min kamera, börjar mitt skapande. Det är då jag bestämmer vinklar, avstånd, skärpedjup och känslan jag önskar förmedla i bilderna. I samma ögonblick som jag trycker ner avtryckaren, ser jag ett färdigt resultat framför mig; bilden, känslan med fullständig slutretusch. Jag tar inte bara ett kort – jag skapar varje bild med stor omsorg. Jag vill med varje bild som skapas bevara de känslor mitt brudpar känner/upplever i just det ögonblicket. Min vision är att ni ska hitta tillbaka till just den känslan varje gång ni ser bilderna i ert hem. Känslan av hans varma hand mot din kind, blickar er emellan, vinden i håret, solens varma strålar, underbara leenden och lyckliga skratt.
Perfektion, tidlöst, elegant, professionellt är ord som beskriver mitt arbetssätt och min ambition som person och fotograf.

Vad inspireras du av?
– Jag inspireras av färg, form, ljus och tycker om att jobba med kontraster av olika slag.

Har du några tips för en aspirerande fotograf?
– Försök att skapa bilden du vill ha direkt genom linsen, då sparar du mycket tid och skapar något magiskt på samma gång.

Har du något drömprojekt?
– Drömprojektet för mig är att få äran att fotografera ett av kungabröllopen.

Fotograferar du mycket även privat? Vad i så fall?
– Jag fotograferar självklart mina barn en hel del, men när jag vill unna mig att bara koppla av bakom kameran så är det makrobilder av vackra växter och miljöer som lockar. Att plocka fram skönhet genom bilder av ting som gemene man oftast inte lägger märke till, men som finns omkring oss dagligen – en vissnande maskros till exempel.

Namn: Mija Rooth
Ålder: 32
Familj: Sambo, 3 barn & två bonusbarn.
Bor: Alvesta och Skummeslövsstrand
Gör: Fotograf

Mija2 Mija3 Mija4 Mija5