Ingen jul utan Heberleins

Det är bråda dagar på Heberleins i Förslöv. Julen står för dörren och för många bjärebor är ett julbord utan korv, sylta eller pastej från Heberleins helt otänkbart. När Bjäreliv hälsar på i charkuteriet är det svårt att inte dra paralleller med tomtarnas julverkstad på TV, verksamheten är febril och det är aldrig långt till skratt.

Heberleins korv– Det är högsäsong nu inför julen och vi har full produktion samtidigt som vi är ute på julmässor och liknande och säljer våra korvar, berättar Marie Heberlein. Nyligen blev det också klart att våra produkter kommit in i ICA:s sortiment så det är fantastiskt roligt!

Heberleins historia började för fyra generationer sedan med farfarsfar som invandrade från Tyskland till Malmö med fickorna fulla av recept på korv av olika storlek och smak. Redan 1932 köpte farfar Hilmer fastigheten i Förslöv, där butiken idag ligger, och startade ett slakteri. Med tiden började han med egen korv- och charkuteritillverkning och resten är som man brukar säga historia. Idag är Heberleins ett av Bjärehalvöns starkaste varumärken och sakta men säkert har produkterna spridits över landet.
– Vi tror på att göra saker på riktigt. Vi har endast två e-ämnen, askorbat och nitrit, som båda är salt, i våra produkter. Allt är laktos och glutenfritt och vi röker med eld på golvet precis som vi alltid gjort, berättar Marie.

Heberleins röker som förr, på gammaldags vis i riktiga rökungnar som är laddade med äkta bokspån, alespån och enris. Totalt produceras ungefär femton olika produkter för tillfället och bland dessa märks såklart det plommonspäckade griljerade fläsket nu till jul, leverpastejen med sextio procent lever och de klassiska korvarna med Förslövsringen och Rackebajsaren som givna favoriter hos många.
– Några veckor innan påsk öppnar vi en delikatessbutik på nya Entré Båstad där vi kommer att sälja bland annat Heberleins produkter men även andra produkter från Bjäre och världen, berättar Marie. Butiken är ingen Heberleins-butik men det är min dotter som kommer att driva den tillsammans med mig och vi kommer at sälja sådant vi tycker om och tror på.

Bjäreliv lämnar Marie och hennes kollegor så att de får arbeta i fred, det är mycket som ska bli klart nu när julen närmar sig med stora steg. Vi kan lugnt konstatera att det blir Heberleins på julbordet även i år. På Bjärehalvön och resten av landet.