”Jag är fortfarande hungrig och vill fortsätta att utveckla mig själv”

Vi träffas på gräddhyllan, Hamnkrogens övre del av uteserveringen, med utsikt över hamnen, havet och Hallands Väderö. Att säga att dessa stolar är bland de mest åtråvärda i Torekov under sommarens varma kvällar är inte att överdriva. Här blandas lokalbefolkning med sommarboende och turister och det märks att Michael Barcklind ser fram emot att säsongen ska komma igång på allvar.

– Enkelt uttryckt kan man säga att vi har femtio lördagar på rad när sommaren är här, skrattar han. Det är ett hundra procent som gäller och det är lika roligt varje år.

Årets säsong är den sextonde i ordningen på Hamnkrogen för Michael och dessutom driver han närliggande Hazienda sedan sju år tillbaka och har de senaste åren även drivit Hotell Kattegatt. Så att kalla honom för Torekovs okrönte krogkung är egentligen inte mer än rätt, om man nu kan vara kung i en by som Torekov?

Men hur hamnade du egentligen här från första början?
– Jag är född i Stockholm och flyttade sedan till Åkarp, mellan Lund och Malmö. Sommaren 1994 började jag jobba på Kattegatt här i byn, detta var innan Rikard Nilssons tid där, och på den vägen är det. Jag minns att jag gick förbi här utanför och sa att en dag ska jag driva en riktig hamnkrog här, och så blev det.

Men du är kock i grunden?
– Jag har jobbat som kock och kökschef i hela mitt liv, innan jag hamnade i Torekov var jag åtta säsonger i S:t Anton där jag på allvar fick upp ögonen för både maten och skidåkningen. Idag driver jag även fyra krogar och en pizzeria i Vemdalen på vinterhalvåret men det är här i Torekov som hjärtat finns, det är här jag framförallt vill vara med och utveckla.

Utöver Hamnkrogen och Hazienda har Michael de senaste åren även drivit Hotell Kattegatt men inför årets säsong kommer den restaurangen inte att öppnas upp. Fastighetsägaren vill sälja och som Michael själv uttrycker det har han fortfarande nycklarna i fickan och telefonen ringer hela tiden men någon restaurang blir det inte där denna säsongen, hur det blir med hotellet återstår att se.

Men två krogar kanske räcker en sommar?
– Absolut, men samtidigt är jag fortfarande hungrig och vill fortsätta att utveckla både mig själv, mina verksamheter och inte minst Torekov. Vi har en fantastisk målgrupp här i Torekov, stamgäster från hela landet som tillbringar allt från några veckor till hela året här i byn.

Hur skulle du vilja beskriva Hamnkrogen respektive Hazienda?
– Hamnkrogen är en klassisk hamnkrog där fisk och skaldjur är i centrum tillsammans med allt det som hör till, den är dessutom endast säsongsöppen. Hazienda har öppet hela året om och är sjuttio procent Spanien och sedan femton procent Italien respektive Frankrike skulle man kunna säga. Hazienda är mer avslappnat och lite av en kvarterskrog för våra gäster.

Hinner du själv med att stå i köket något?
– Visst händer det att jag står i köket, ikväll är det jag som kör här på Hamnkrogen faktiskt. Men annars är jag mest på plats ute i servisen som restaurangchef och möter gästerna. Sommartid ser vi de båda ställena som en restaurang med två ansikten, så det är mycket logistik som ska fungera.

Finns det likheter mellan Vemdalen och Torekov tycker du?
– Båda platserna är genuina byar där bykänslan verkligen finns bevarad. Det är genuint och gemytligt utan att ge avkall på kvalitén. I min värld har Torekov och Vemdalen mycket gemensamt på samma sätt som Båstad och Sälen har många gemensamma beröringspunkter.

Det är inspirerande att prata med Michael. Efter sexton år på Hamnkrogen brinner han fortfarande för såväl restaurangen som för byn. Trots att han själv inte bor på Bjäre på heltid är det här han har sitt hjärta och med sina två restauranger är basen stabil. Nu är vi mest nyfikna på vad framtiden har att erbjuda för även om Michael säger att han nästan kan tycka att det finns en överetablering på orten sommartid märks det att han är sugen på nya utmaningar. Blir det en tredje krog igen?

Text & foto: Joakim Ormsmarck