Marie i charken!

Vi träffar Marie Heberlein på plats i butiken på Entré Båstad. Sedan ett och ett halvt år tillbaka driver hon Bjärehalvöns Chark & Delikatesser tillsammans med dottern Lina och det märks att Marie älskar att vara på plats bakom den långa charkdisken som till bredden är fylld med kött, charkuterier, ostar och färdigmat.

heberleine1– Jag visste redan som liten att jag en dag skulle ta över familjens butik i Förslöv, berättar Marie när vi slår oss ner i fikarummet. Som tolvåring började jag göra smörgåstårtor som såldes i butiken och jag älskade redan då att laga mat. Men innan jag gav mig in i familjeföretaget ville jag testa andra saker så jag utbildade mig till fritidsledare och drev fritidsgården här i Båstad när jag var 22-23 år gammal.

Men efter ett antal år, då hon arrangerat allt från skidresor till överlevnadskurser, blev det dags att förverkliga det som hon redan som liten visste att hon skulle göra, tillsammans med sin bror Jonas tog hon över butiken i Förslöv.
– Vi drev butiken tillsammans och jag lagade maten som såldes, Nisse min man var charkuterist och Jonas höll i kolonialdelen. Så drev vi företaget i tio år innan vi 1999 byggde fabriken och Heberleins blev ett varumärke för en större marknad. Idag levererar vi, via grossister, till butiker runtom i Sverige. I samband med att fabriken byggdes släppte Marie butiksarbetet för att helhjärtat arbeta med produktionen och försäljningen. Det kom att dröja fjorton år innan hon åter stod bakom disken men den 13 mars 2013 slogs portarna upp för nya Entré Båstad.
– Jag och Lina hade sett så många fantastiska butiker runtom i landet när vi åkt runt och sålt Heberleins produkter så när vi fick frågan från Stefan Mårtensson om vi ville öppna en butik här så visste vi exakt hur den skulle se ut och vad vi skulle sälja. Vi ville komplettera charken med ost och mängder av bra färdiglagad mat, allt skulle exponeras snyggt i en lång disk,
säger Marie och ler.

Det har gått ett och ett halvt år sedan öppningen och Marie sticker inte under stol med att det varit väldigt mycket arbete och att det varit tufft att öppna upp en helt ny butik, samtidigt märks det att hon tycker att det varit en rolig resa som långt ifrån är färdig.
– Vi utvecklar sortimentet hela tiden och försöker anpassa oss efter våra kunders önskemål. Färdigmaten växer hela tiden och där vill vi erbjuda superkvalitet med stor variation. Utöver det har vi mycket catering, allt från bufféer till smörgåstårtor och hela grillarrangemang.

I dag delar Marie sin tid mellan den egna butiken och Heberleins Charkuteri. Efter vår intervju ska hon sätta sig i bilen för att bege sig till Halmstad för att sälja in företagets produkter till dagligvarubutikerna och vi frågar vad hon egentligen tycker är roligast.
– Variationen är jättekul och jag får idag kombinera allt det jag tycker är roligt, samtidigt är det fortfarande matlagningen och det kreativa som jag brinner allra mest för, jag måste få utlopp för min kreativitet och det får jag bäst bland grytorna, skrattar Marie.