Fjärde generationen i äpplets tjänst

Det har blivit många äpplen sedan Per Henryssons farfars far Carl-Paulin Johansson 1936 planterade de första äppelträden till det som idag är Kattviks fruktodling. Efter att som ung ha utvandrat till USA blev längtan hem till Bjäre för stor och han återvände 1922 till barndomslandet där han började ett liv som lantbrukare.

appelodlare1
Per Henrysson är fjärde generationens äppelodlare!

Efter drygt tio år bestämde han sig för att köpa mark och hus i Troentorp och året därpå planterades de första äppelträden, Ingrid-Marie, Cox Pomona och Cox Orange.
– I dag har vi inte Cox Pomona längre, berättar Per Henrysson när vi ses i Troentorp, men de andra två finns fortfarande kvar. I dag har vi runt 35 olika sorter och dessutom en del päron och plommon så det har hänt en hel del genom åren.

Att Per skulle bli äppelodlare kan kanske tyckas förutbestämt men faktum är att han själv aldrig hade det i tanken som ung. Programmering och datorer var mycket intressantare och intresset för äpplen och odling smög sig sakta på och utvecklades. För tio år sedan började han arbeta heltid på odlingen, som då drevs av pappa Jan, och 2011 köpte han så företaget och tog över hela verksamheten.
– Året därpå köpte vi Rosenhults Fruktodling i Förslöv och fördubblade arealen, utöver Förslöv och Kattvik har vi även Småryd, på väg in mot Båstad. Det är även där vi har självplockningen, som börjar nu i månadsskiftet.

Årets självplockning börjar tolv dagar tidigare än förra året och som vanligt är det totalt fyra helger som lokalbefolkning och tillresta är välkomna att själva plocka sina äpplen på plats. Något som blivit alltmer populärt, inte minst bland barnfamiljer.
– Småryd är en perfekt odling för självplock, berättar Per. Det är en gammal odling med många olika sorter och dessutom ligger den fantastiskt vackert på sluttningen.

Totalt landar årets skörd på runt 1100 ton som levereras huvudsakligen till de stora grossisterna innan de landar i matbutikernas fruktdiskar. Men trots att odlingen idag är avsevärt mycket större än den de tidigare generationerna drivit så finns den lilla vagnen vid vägen kvar där förbipasserande kan stanna till och köpa äpplen, päron, plommon, must eller chutney.
Att det är en välskött odling kan alla som passerar notera och Pers entreprenörsanda har inte gått obemärkt förbi. Strax innan sommaren fick han motta årets entreprenörspris i Båstad, Erik Paulsson Stipendiet, på 50 000 kronor och checken pryder väggen hemma i köket.
– Det var fantastiskt kul att få den erkännanden, ler Per. Jag har inte bestämt vad pengarna ska användas till ännu men det kommer att bli något som kommer mina medarbetare till godo. Jag är långt ifrån ensam här och utan dem skulle det aldrig fungera så bra.

I skrivande stund väntar familjen tillökning vilken dag som helst så tillväxten i äppelfamiljen är tryggad i alla fall en generation till, om intresset finns där som Per uttrycker det. Själv hade han som sagt aldrig tanken att bli äppelodlare, men det blev han och en riktigt bra dessutom.