Hellre godtrogen än skeptisk

Jag tror gott om människor tills annat har bevisats. Jag tänker att det alltid finns en anledning till människors sätt att agera och att den anledningen inte är att skada eller lura mig. Sen händer saker som ställer till det i tillvaron. Då är det dags att tänka till.

Min filosofi är att den som lurar och bedrar andra förtjänar själv att bli lurad, och den som är god och kärleksfull är värd godhet tillbaka. Denna balans håller dock inte alltid och det är då som föreställningar stjälps och man kan bli djupt besviken, men även positivt överraskad.

Nyligen har jag tyvärr både fått erfara besvikelsen själv samt hört från andra som varit med om det. Då började jag tänka på om jag kanske är FÖR godtrogen. Eftersom jag inte vill gå och dra på dessa tankar bestämde jag mig för att tänka igenom det och kom då fram till att så inte är fallet. Bättre att leva vidare som ANINGEN godtrogen än skeptisk och misstänksam.
Men jag anser mig inte vara lättlurad. Jag tror på vad folk säger. Men om det är för osannolika berättelser jag hör och som inte har med mig att göra så låter jag det helt enkelt vara. Redaktion-PeterMed min godtrogenhet tar jag gärna risken att bli överkörd och lurad eftersom jag tror på en positiv människosyn och vill inte tro att mina medmänniskor har elaka eller onda avsikter med sina handlingar. Som vuxen kan det dock vara bra att möta omvärldens intryck med lite eftertänksamhet.

Att tro på människors goda vilja kommer bli min fortsatta filosofi. Om det klassas som att vara godtrogen så är det vad jag är.

Peter Jakobsson
Krönikör

Ps. Nu är det snart jul igen och vi julpyntar hemmen och sedan tutar i våra barn att tomten finns. Precis som våra föräldrar, deras föräldrar osv gjort under lång tid. Jag kommer inte att vidhålla till min fyraåring att tomten verkligen finns utan ser det som en mysig men ganska tramsig tradition som vi håller på med runt jul. Att vara med familj och vänner och visa kärlek genom att ge varandra tid och kanske någon genomtänkt present är dock mysigt när det är som mörkast ute. Därför tycker jag att vi alla ska vara snälla, kärleksfulla, generösa och ärliga mot varandra! Om du är det mot andra bidrar du till den goda sidan av mänskligheten och det tycker jag vi ska tänka på lite extra nu över jul!

Skänk också både tankar och handlingar i juletid till de som inte har det så lätt. Vi Bjärebor har visat att vi har stora hjärtan genom den uppslutningen som varit kring julklappsinsamlingen till de behövande som Bjäreliv stod bakom.

1 Comment

  1. Så skönt att veta att det finns fler som jag. Håller med. Vill tro gott och gör så tills motsatsen har bevisats. God jul!

Kommentarerna är stängda.