Livet på Bjäre

En av mina allra bästa vänner bor utomlands. Tillsammans med familjen lämnade han tryggheten i Sverige för livet i värmen för drygt tio år sedan. En kväll när vi satt och pratade om just trygghet, och avsaknaden av densamma, sa han något som jag burit med mig sedan dess.

”Man har egentligen inte lämnat tryggheten förrän den dagen man hamnar i en kris och inser att man måste klara ut det själv, att det inte finns någon som gör det åt mig”. Det han syftade på var att den trygghet som han och familjen hade med sig från Sverige satt kvar i ryggraden tills den dagen de hamnade i en situation där känslan av trygghet inte längre räckte till. En dag då de var tvungna att ta beslutet om de skulle boka en biljett hem följande dag och återgå till den trygghet de visste fanns där eller lösa situationen tillsammans. De valde det sistnämnda och med detta infann sig i förlängningen en helt ny form av trygghet, vetskapen att vi klarar oss.

De allra flesta av oss har någon gång i livet gått igenom en riktig kris. Det kan handla om dödsfall, skilsmässa, ekonomi eller varför inte kärlek. En situation som går överstyr och som gör att allt annat stannar upp. De allra flesta av oss har varit i denna situation en eller flera gånger i livet men likväl finns det inget tillfälle som du känner dig mer ensam än när du är mitt inne i den själv.

När du känner dig som allra mest ledsen kan det vara de små sakerna som gör din dag. Att någon ger dig en snabb kram på ICA, att du får ett SMS om egentligen ingenting alls eller att någon bara säger att de tänker på dig och det du går igenom.

Det får aldrig vara skamligt att gå igenom en kris, det får aldrig vara pinsamt att vara ledsen eller att ha sorg. Livet går i perioder och ingen är lycklig varje dag från födseln tills den dagen vi tackar för oss. Det är det som är livet.

När vår familj kom till Bjärehalvön så kom vi ur en sådan kris. Vi mådde inte bra, det har tagit några år att erkänna, men så var fallet. Men här hittade vi tillbaka igen till skrattet och glädjen. Man skulle kunna säga att vi läkte på Bjäre och det är jag byn och alla människor här evigt tacksam. Jag tror att Bjäre är en plats som ger lycka och harmoni. Vi har naturen, luften och havet. Tillsammans med historien och de människor som lever här så ger det en helhet som är helande.

Nyligen arrangerades en gala på Hotel Skansen. Ett antal handlare bestämde sig för att de ville göra skillnad och resultatet blev en kväll för livet som jag tror fyllde två viktiga syften. Dels samlades det in pengar till viktiga ändamål, det är jättebra, men dels så samlade det även byn kring en gemensam handling. Tillsammans hjälper vi varandra och vår omvärld.

joakimoVid julmarknaden arrangerades en julklappsinsamling för barn på Bjäre som har det svårt. Responsen var fantastisk och även här gjorde vi tillsammans en stor skillnad. Du kan läsa mer om detta längre fram.

Med dessa ord ville jag egentligen först och främst tacka hela Bjäre för det ni kommit att betyda för mig och min familj. Året som gått har varit väldigt bra och jag är övertygad om att 2014 kommer att bli ännu ett snäpp bättre –för hela Bjäre!

Min förhoppning är att ni alla, läsare och annonsörer, får en riktigt fin jul och ett fantastiskt nyår. Vi ses igen den 28 februari med nästa års första nummer av Bjärehalvöns månadstidning!

Ta hand om varandra!

Joakim Ormsmarck
Redaktör