Den genomtänkta presenten

Nu när julen är i antågande börjar det bli dags för julklapparna igen. Denna årligen återkommande hysteri av att köpa saker till varandra för att det är så traditionen bjuder. Vi blir nu pådyvlade budskap genom alla medier om vad vi ska köpa för presenter. Kom dock ihåg att det inte är handeln med deras reklam och skyltfönster som ska bestämma vilka presenter du köper.

Årets julklapp som utses av Handelns Utredningsinstitution, numera HUI Research, ska enligt deras riktlinjer vara något som representerar samtiden och/eller vara en nyhet eller ha väckt ett nytt intresse under det gångna året. Hur tänkte de då med tidigare års julklappar så som parfym (93), böcker (99), verktyg (01), mössa (03), hörlurar (12). Knappast nymodigheter.

Efter denna otroligt fina sommar som vi hade borde ju badbyxor eller grillen kunna kvala in på kriterierna lika bra som mössan gjorde för 10 år sedan. Det var ju knappast något som representerade samtiden eller var en nymodighet. Tydligen tyckte de då att vi glömt bort mössan och fått upp ögonen för den just det året. Men tittar man på listan över årets julklappar inser man att det är saker som kan användas på vintern som är med på listan. Vem vill väl ha en present mitt i vintern som inte går att använda nu tänker de. Men det representerar ju knappast hela året..
Jag förstår att HUI har ökad försäljning i tanken bakom sina förslag på klappar. Det är ju ändå handels egna intresseorgan som utser det. Och de tänker mer på handeln och handlarna än på oss som brukare och konsumenter av varorna.

Jag är inte emot presenter eller julklappar, tvärt om. Jag gillar det och är väldigt bra på att ge presenter som uppskattas och här är varför. Man får helt enkelt lägga manken till och tänka igenom vilka julklappar som ska ges till nära och kära. Det är inte den dyraste eller den populäraste prylen för stunden som blir den mest uppskattade eller ihågkomna presenten. Det är presenterna med en tanke bakom som är de mest uppskattade i långa loppet. Den tanken måste vara skräddarsydd från givare till mottagare. Detta kräver lite tankeverksamhet för att bli rätt. Tänk efter vad du kan ha hört att en person skulle vilja ha eller vilja göra. Om det är en tröja, ett smycke, en upplevelse, bok, gryta, resa eller kurs beror på vem som ger och vem som får. Se i alla fall till att inte lägga pengar på presenter som mottagaren kommer att lägga i en låda eller stoppa in i garderoben och sen aldrig ta fram. Sistasekundenklapparna som inköps utifrån vad handlarna har frontat för varor i butikerna dagarna innan julafton är inte genomtänkt. Det är det ultimata slöseriet på pengar och jordens resurser.

Mitt förslag på årets julklapp 2013 är inte så specifikt som pokerset (05), spikmatta (09), kokbok (02) eller ljudbok (06). Den går mer i linje med den mer suddiga formuleringen av 2008 års julklapp ”Upplevelsen”. Mitt förslag är helt enkelt ”Den genomtänkta presenten”.

När jag skriver detta är inte årets julklapp 2013 utsedd än men när ni läser så vet vi facit på vad HUI tyckte det var som var hett i jul. Jag är dock ganska säker på att det inte blev mitt förslag men de har ju inte direkt frågat om min åsikt. Redaktion-PeterJag undrar så hur det ser ut på det mötet där de klubbar beslutet om årets julklapp. Vilka är där, hur tänker de, hur går deras diskussioner, har de smuttat på glöggen?

Oavsett vad de tycker är årets julklapp så ska jag noggrant tänka igenom vad jag ska köpa och det kommer uppskattas av mina nära och kära. Än finns tid att klura ut de genomtänkta klapparna. Ta till vara på det!

Peter Jakobsson
Krönikör